Среща на върха на ЕС: Решават за финансовата помощ за Украйна и членството й в ЕС

Друга важна тема ще бъде ситуацията в Близкия изток

Топ
08:08 - 14 Декември 2023
1169
Среща на върха на ЕС: Решават за финансовата помощ за Украйна и членството й в ЕС

Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре на последната за тази година среща на върха, на която ще обсъждат финансовата помощ за Киев и разширяването на Европейския съюз.

Очакват се сериозни дискусии, защото унгарският премиер Виктор Орбан заплашва да постави вето върху решенията на срещата, заради замразените от Европейската комисия фондове за страната му. Снощи ЕК отблокира част от тях в размер на над 10 милиарда евро, в опит за осигури подкрепата на Орбан за Украйна.

Българският премиер Николай Денков също е в Брюксел.

Евролидерите се надяват да одобрят предоставянето на 50 милиарда евро помощ за Украйна до 2027 година. Очаква се и решение за започването на преговори за членство в Европейския съюз с Украйна, Молдова и Черна гора. Виктор Орбан се опитва да изтъргува подкрепата си срещу размразяване на фондовете за страната му, които бяха замразени заради проблемите с върховенството на закона в страната.

След размразените снощи повече от 10 милиарда, финансирането, което остава замразено за Унгария, възлиза на около 21 милиарда евро.

Друга важна тема на срещата ще бъде ситуацията в Близкия изток. В писмото си до европейските лидери, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пише, че се надява да бъдат силни в подкрепата си за Израел и правото на страната да се защитава. Очаква се евролидерите да обсъдят и хуманитарната ситуация в Газа.

Темата за Шенген не присъства официално в дневния ред на срещата, но очакванията са премиерите на България и Румъния да продължат разговорите си с останалите лидери от ЕС, за да се опитат да договорят пълното приемане на двете страни в зоната за свободно движение, до края на тази година.