Среща с 92-годишен кардинал трогна Вежди Рашидов във Ватикана (СНИМКИ)

Преди 42 години кардинал Пупар приветства младия български скулптор, който печели Златен медал на името на Данте Алигиери за творбата си "Чистилището“

Общество
13:30 - 26 Януари 2023
2968
Среща с 92-годишен кардинал трогна Вежди Рашидов във Ватикана (СНИМКИ)

Трогателна среща в Рим развълнува Вежди Рашидов. Той се видя отново с кардинал Пупар, дългогодишен министър на културата на Ватикана, който през 1981 година го е приветствал в Равена. Тогава 29-годишният български скулптор печели Златния медал на Ватикана на името на Данте Алигиери. Творбата му „Чистилището“ е отличена между 500 произведения от цял свят, участващи в световното Биенале по темата „Божествена комедия", научи Lupa.bg.

Днес, след толкова много години Вежди Рашидов разбра от папа Франциск, че кардинал Пупар е жив и здрав на преклонната възраст от 92 години и се намира в покоите си във Ватикана, където в усамотение служи вярно на Бога.

С широка усмивка и радост кардиналът прие Вежди Рашидов в покоите си, щастлив двамата да се срещнат в едно много лично и много духовно пространство в препълнената си библиотека. Разговорът им беше дълъг и емоционален, пълен с теми, свързани с литературата и културата, които са не само история за миналото, но и паметта на бъдещето със своето минало.

„За мен кардинал Пупар е от години в спомените ми за Италия. И до днес помня първата ни среща – бях много млад, за първи път получавах световна награда, за първи път пътувах за Италия и за първи път виждах жив кардинал. Това бе и първият ми досег с католическия свят. След голямото отличие в Равена аз получих повече от 25 световни награди, така че лека е била ръката на кардинала тогава“, спомни си Рашидов този момент от миналото, който го е съпътствал в целия му творчески път.

В книгата „Вежди“ има снимка от паметния момент на тържеството в Равена, където кардиналът приветства младия скулптор. Сега, след 42 години, двамата я разгледаха заедно.

Кардинал Пупар поздрави Вежди Рашидов за неговото творчество, което го е направило уважаван и обичан в цял свят човек.

„Европа и България са на картата на света с тържеството на мисълта и на културата, с познанието. България има чувство за история и аз смятам, че това дава сили на вашия народ, защото народ без памет няма бъдеще“, каза кардинал Пупар в края на срещата. Двамата се разделиха с топла прегръдка, след което кардиналът изпрати малката  българска група до дългите ватикански  коридори.