Срещата на Г-20 в Индия приключва без комюнике

Украйна
11:23 - 18 Юли 2023
1580
Срещата на Г-20 в Индия приключва без комюнике

Двудневните разговори на Групата от 20-те (Г-20) в Индия ще приключат без съвместно изявление поради различията между водещите държави по въпроса за войната в Украйна, съобщиха индийски служители, цитирани от "Ройтерс".

Въпреки че Индия се надява да постигне консенсус по въпроси като банковите реформи, ръководни принципи за криптовалути и решаване на дълговете на уязвими страни, конфликтът в Украйна създава затруднения в глобалната дипломация.

Представител на индийското правителство заяви, че всички предложения на дневния ред са приети от всички страни. Западните държави, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция, настояват за твърдо осъждане на Русия и войната в Украйна, докато Русия и Китай се противопоставят на този ход.

Индия, като домакин, не успя да изготви окончателно съвместно изявление, което да бъде прието от всички членове на Г-20, поради разногласията относно определянето на конфликта като война или специална военна операция.

Индия заема неутрална позиция, като не обвинява Русия за инвазията и настоява за дипломатическо решение. В събота индийски служител заяви, че Г-20 не е компетентна да осъществява посредничество за мир между Русия и Украйна, и че такива усилия трябва да се предприемат от ООН и чрез двустранни преговори.

Въпреки това, министърът на финансите на САЩ, Джанет Йелън, заяви, че подкрепата на САЩ за Украйна е недвусмислена и една от основните цели на САЩ през тази година е да се противодейства на усилията на Русия да избегне санкциите.

Тази среща в Индия е третата финансова среща на Г-20 под председателството на Индия. Въпреки липсата на консенсус по някои въпроси, срещата бе по-спокойна в сравнение с първите срещи в Бенгалуру през февруари. Вместо съвместно изявление, Индия издаде заключителен документ, който обобщава разговорите и отбелязва различията между членовете на Г-20.