Срещата на Г-20 завърши без консенсус за Украйна

Свят
16:36 - 02 Март 2023
1964
Срещата на Г-20 завърши без консенсус за Украйна

Срещата на първите дипломати на държавите от Групата на 20 (19-те страни с най-големи икономики в света и Европейският съюз) приключи днес в Делхи без консенсус по въпроса за войната в Украйна, заяви външният министър на Индия, цитиран от Асошиейтед прес.

Субрахманям Джайшанкар заяви, че има "различия" по въпроса за войната в Украйна, "които не успяхме да съгласуваме, тъй като различните страни имат различни възгледи".

Миналата седмица Индия беше принудена да подготви компромисен заключителен документ в края на срещата на финансовите министри на Г-20, след като Русия и Китай възразиха срещу съвместното комюнике, в което бяха запазени формулировките за войната в Украйна, взети директно от декларацията на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия миналата година.

Домакинът Индия призова всички членове на разединената Група да постигнат консенсус по въпроси, които дълбоко вълнуват по-бедните страни, дори ако по-широкото разделение между Изтока и Запада по отношение на Украйна не може да бъде преодоляно.

Все пак външните министри на страните от Г-20 постигнаха съгласие по много въпроси след срещата си и се съсредоточиха върху това, което ги "обединява", заяви днес председателката на Г-20 Индия, предаде Ройтерс.

Субрахманям Джайшанкар добави, че в "заключителният документ" от срещата ще бъде подчертано значението на надеждните вериги за доставка на храни и торове и на устойчивите енергийни доставки.

В Г-20 влизат Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, РЮА, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Япония и Европейският съюз.