Срещнаха се, но не се разбраха

Петков: Продължаваме диалога с БСП, Нинова: Да, но искаме друг кандидат-премиер

Политика
09:44 - 30 Юни 2022 (обновена)
7362
Срещнаха се, но не се разбраха

Лидерите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Корнелия Нинова се срещнаха в парламента в опит да тушират високото напрежение между партиите, породено заради решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати.

Срещата бе по желание на Петков, след като вчера групата и Изпълнителното бюро на БСП решиха, че спират преговорите с "Продължаваме Промяната" за ново правителство в рамките на този парламент заради изгонването на 70-те руски дипломати. Червените поставиха и условие - ще се върнат на масата на преговорите, ако кандидатът за премиер не е Кирил Петков. 

Диалогът с БСП продължава. Това обяви премиерът в оставка и лидер на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков след поисканата от него среща с шефката на БСП Корнелия Нинова и парламентарната група на Столетницата, която се проведе в Народното събрание.

"Няма еднолично решение. Има 3 доклада от ДАНС, съвет за сигурност. Това даде чувство на партньорите ни, че институционалната машина е работила от доста време. Моята грешка е комуникационното представяне на случая", обяви Петков. 

„За някои среди е много удобно фокусът да се измести върху ситуацията с руските дипломати“, каза още премиерът в оставка.

Има непреодолими неща, които трябва да преодолеем, добави той. Най-важното според него е, че не трябва да се измества най-важният фокус - икономическото състояние и антикорупционната тема.

Въпросът е да се избегне кризисна точка, която не е от толкова голямо значение. Мисля, че диалогът с БСП продължава, защото основните рискове са много по-големи, отколкото кои институции какво участие са взели в едно такова решение, коментира Петков.

Корнелия Нинова обаче не прояви такъв оптимизъм и каза, че тяхното условие продължава да е в сила и настояват ПП да предложи друг кандидат-премиер. Очаква се днес партията на Кирил Петков да обсъди други имена за министър-председател.


Снимки: Агнес Методиева