Срещу 4 млн. лева: Чужди студенти ще учат български

Общество
11:24 - 25 Януари 2022
1462
Срещу 4 млн. лева: Чужди студенти ще учат български

Чуждестранни учени, докторанти и студенти ще учат за българския език, култура, история, изкуство, а техните краткосрочни специализации у нас или дистанционни обучения ще бъдат финансирани по новата национална програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Стратегията е предложена за обществено обсъждане от просветния министър акад. Николай Денков. В доклада си той посочва, че целта й е да помогне за преодоляването на негативните нагласи и изграждане на привлекателен образ на страната ни чрез засилване на интереса към българистиката като научноизследователска област в чужбина.

В него министърът пише още, че поради новите геополитически реалности в света през последните три десетилетия се наблюдава понижен интерес към българистиката и това води до изместването й към периферията на научния интерес от чуждестранните изследователи.

Това е довело до намаляване на интереса към разпространението и изучаването на българските език, история и култура в чужбина за сметка на тези на други славянски и балкански народи.

„В резултат на това човешкият ресурс в областта на българистиката извън границите на България сериозно намалява и все повече млади чуждестранни учени се ориентират към изучаването на други славистични и балканистични профили“, пише акад. Денков.

Затова и водеща цел в новата програма ще бъде провеждане на целеви научни изследвания и създаване на устойчиво партньорство между включените в програмата бенефициенти, както и на мрежа от изследователи, включваща както преподаватели от България и чужбина, така и студенти, докторанти и млади учени с интерес към българистиката и нейното популяризиране.

Тя ще се изпълнява 2022-2025 г. на три етапа, всеки с продължителност 12 месеца. Общият бюджет е до 4 млн. лв. За първата и третата година финансирането е от 1,2 млн. лв., а за втората – 1,6 млн. лв.

Програмата е разделена в 4 основни дейности. Първата е свързана с разширяване и развитие на кадрите в областта на българистиката.

За целта ще бъдат финансирани до 6-месечни научни специализации на успешни млади чуждестранни учени и докторанти, водещи и утвърдени чуждестранни българисти ще преподават, обучават и провеждат съвместни научни изследвания с родни учени в рамките на до 3 месеца.

Предвидени са и дейности за разработване на дигитални образователни и изследователски програми за дистанционно обучение на чуждестранни студенти и докторанти българисти чрез отворени платформи и създаване на съвместна докторска програма между партньорските организации за привличане на млади чуждестранни българисти.

Уеб портал по българистика пуска учебници

Новата програма ще бъде насочена и към създаване на нови дигитални ресурси със свободен достъп в областта на българския език и литература, история, наука, изкуство и култура, както и развиването на вече съществуващите.

Ще бъде разработен и единен специализиран портал „Българистика“. В него ще бъде включена актуална научна информация в областта на българистиката, ще се публикуват и учебни помагала.

За улеснение на чуждестранните учени ще бъде създаден и специализиран „преводачески хъб“ от/на български език и от/на чужди езици, ползващ машинен превод и езиков редактор.

За популяризирането на българския език и литература, история, наука, изкуство и култура, етнография и фолклор ще бъдат организирани научни форуми и научно-образователни курсове и семинари съвместно с водещи европейски и световни организации. Всяка от трите години ще бъде изработен културен годишен календар с изложби по българистични теми.

Снимката е илюстративна