Срещу агресията и домашното насилие: Държавата отпуска над 6.2 млн. лв.

Новини
16:23 - 28 Май 2024
1432
Срещу агресията и домашното насилие: Държавата отпуска над 6.2 млн. лв.

Над 6,2 млн. лв. ще струват мерките, включени в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС). 

От там уточняват, че почти цялата необходима сума по програмата се осигурява от държавния бюджет. Тази година в него за целта са предвидени 450 000 лв.

Най-много средства в тригодишната Национална програма се предвиждат за превенция на агресията в дома. Планирани са национални информационни кампании, конференции, семинари и разяснителни срещи.

"Ще се организират множество обучения на всички професионални групи, които имат досег с проблема. Очаква се в края на периода стотици учители, социални работници, медицински специалисти, общински служители и служители на МВР да могат да предотвратяват домашно насилие, по-бързо да разпознават не само случаите на вече упражнена агресия, но и риска от такава, както и да реагират адекватно с мерки за закрила на потенциалните и реални жертви. Набляга се особено върху работата с деца, ученици и студенти", отбелязват от МС.