Срещу COVID-19: Дрон лети над Факултето

Известяват ромите чрез високоговорител, че трябва да си стоят вкъщи

Актуални новини
14:12 - 21 Март 2020
6829
Срещу COVID-19: Дрон лети над Факултето

Дрон с високоговорител ще пусне днес в ромския квартал "Факултета" Столичната община. През него на жителите на квартала ще се съобщават мерките, които трябва да се спазват по време на извънредното положение, съобщи за "24 часа" директорът на общинската дирекция по превенция и аварийна помощ Красимир Димитров. Устройството притежава термокамера, с него може да се извършва и наблюдение.

"Чрез звуков сигнал от дрона ще съобщаваме на хората, че трябва да си стоят вкъщи, да не се струпват на едно място и да засилят личната си хигиена. Дронът може да лети 20 минути, след което се сменят батериите и продължава. Идеята е дронът да обиколи квартала. Така ще помогнем на полицейските патрули, които също обикалят там и съобщават мерките. При необходимост имаме готовност да пуснем дрона и в други квартали", обясни Димитров.

Аварийната дирекция също може да се включи и с екипи с високоговорители, които да обикалят и да съобщават мерките.

От началото на извънредното положение екипи на дирекцията всеки ден изпълняват между 30 и 40 заявки на самотноживеещи възрастни хора и им доставят до домовете основни хранителни продукти и лекарства. До обяд днес бяха изпълнени 16 заявки.

За момента на трима души, поставени под карантина, също са доставени храна и лекарства. Прозвънени са около 200 души със забрана да напускат домовете си, след като от няколко дни аварийната дирекция предоставя услугата за доставка на храна и лекарства и на хора под карантина.

Дирекцията разполага с 12 екипа, които осъществяват доставките. От понеделник към тях ще се присъединят доброволци от БЧК и от доброволното формирование на Столичната община. 

Заявки се приемат на телефоните: 02/8188522, 02/8188523 и 0879811403. Заявки от един адрес се приемат на 3-4 дни и хората трябва да преценят какво им е нужно като доставка, което да им е достатъчно за няколко дни.