Срив: Мъск, Безос и Гейтс загубиха $115 милиарда за 5 месеца

Френският магнат и трети най-богат човек в света Бернар Арно претърпя спад на богатството в размер от $44,7 млрд.

Новини
17:43 - 30 Май 2022
3295
Срив: Мъск, Безос и Гейтс загубиха $115 милиарда за 5 месеца

Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс понесоха удар за 115 милиарда долара през последните пет месеца. Причината - сривът на фондовите пазари.

Състоянието на Мъск е намаляло с 46,4 милиарда долара, Безос е с 53,2 милиарда долара назад, докато Гейтс е загубил 15,1 милиарда долара според Bloomberg Billionaires Index.

Френският магнат и трети най-богат човек в света Бернар Арно също претърпя спад на богатството в размер от 44,7 милиарда долара.

По-голямата част от богатството на Мъск и Безос е обвързано с акции на Tesla и Amazon - компаниите, в които те са настоящи и бивши изпълнителни директори, но за разлика от тях, дяловете на Гейтс в Microsoft са сравнително скромни.

Мъск има 15,6% дял в Tesla на стойност около 122 милиарда долара, след като акциите на производителя на електрически автомобили паднаха с почти 37% тази година.

Той придоби 9,2% дял в Twitter през април, което накара инвеститорите да се усъмнят в ангажимента му към Teslа. Мъск продаде акции на компанията за електромобили на стойност 8,4 милиарда долара, за да финансира поглъщането на стойност 44 милиарда долара.

Гейтс има по-диверсифицирано портфолио, което значи по-малко загуби след срива на фондовия пазар. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс инвестира предимно в Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Технологичните акции претърпяха рязка корекция през последните месеци и спад в доверието на потребителите.

Безос все още притежава около 50 милиона акции в компанията на стойност около 115 милиарда долара.