Стачка на адвокатите в Румъния блокира съдебната система

ЕС
11:58 - 05 Октомври 2023
1586
Стачка на адвокатите в Румъния блокира съдебната система

Стачка на адвокатите в Румъния блокира съдебната система за ден.

Акцията под надслов “Ден, в който правосъдието не съществува” се проведе в 42 града на страната, сред които Букурещ, Брашов, Галац и Констанца, съобщават местните медии. 

Повод за недоволството на адвокатите са твърде дългите съдебни срокове, наложени от магистратите, които са в ущърб на клиентите. 

“Произнасянето на решенията се отлага по няколко пъти, а мотивираните решения на съдилищата понякога се съобщават и след половин година”, аргументират се недоволните. 

Най-многоброен беше протестът в Букурещ, където демонстрантите обърнаха внимание на увеличените вноски към Здравната каса и се оплакаха от високото ниво на гербовия налог.

„Участниците в съдебните процеси са засегнати преди всичко от размера на гербовия налог, който от наша гледна точка е висок“, коментира Александру Франгуля от адвокатска колегия в Брашов, цитиран от PRO TV и БТА.

Представителите на адвокатските колегии твърдят, че таксите за служебно представителство стават все по-ниски. По думите им държавата има просрочени задължения от над 700 000 леи за изплащане на хонорари на служебни адвокати.

Недоволните казват, че могат да подновят протестите за неопределено време, както наскоро направиха съдиите в Румъния.