Стачка на служителите на "Амазон" в Лайпциг

ЕС
15:52 - 26 Юни 2023
1774
Стачка на служителите на "Амазон" в Лайпциг

Служителите на "Амазон" (Amazon), работещи в складовете на компанията в източния германски град Лайпциг, започнаха 48-часова стачка с искания за по-добри заплати, съобщиха от синдиката "Фер.ди" (ver.di), предаде Ройтерс.

Работещите за "Амазон" искат колективният им трудов договор да предвиди повишаване на почасовото заплащане с 2,5 евро за сред от 12 месеца, ръст за заплатите на обучаващите се служители с 250 евро месечно, както и трудовите договори да станат задължителни за цялата компания.

Според Рони Щрайх, представител на синдиката, някои работодатели в търговията на дребно и спедиторския сектор са предложили 3 на сто увеличение за първата година от споразумението. По думите му това е "истинска подигравка", предава БТА.

"Амазон" не е обвързан от колективни договори и не участва в тези преговори, посочва Ройтерс.

Компанията посочва, че стачката няма да се отрази на операциите й. "Амазон" изтъква, че предлага на своите служители "едни от най-модерните работни пространства, конкурентно заплащане и всичко необходимо за тяхното благополучие и безопасност".

"Нашата стартова заплата в Германия е 13 евро (13,43 в Лайпциг), включително бонуси", съобщава най-големият онлайн търговец в света.