Стачка парализира обществения транспорт в Германия

ЕС
12:24 - 02 Февруари 2024
1567
Стачка парализира обществения транспорт в Германия

Автобусните и трамвайните спирки в цяла Германия останаха празни в петък, обърквайки планове на милиони германци, тъй като 90 000 служители на обществения транспорт бяха призовани да спрат работа, предава Ройтерс.

24-часовата стачка, свикана от профсъюза Verdi във всички федерални провинции с изключение на Бавария, е последната от поредица индустриални действия, които засегнаха транспортния сектор на страната през последните седмици.

Централно място в исканията на Verdi са подобрени условия на труд, се казва в изявление, като се изброяват намаленото работно време и по-дълги почивки като искани мерки.

"Имаме драматичен недостиг на работна ръка в обществения транспорт и невероятен натиск върху служителите. Автобуси и влакове се отменят всеки ден във всички тарифни зони, защото няма достатъчно персонал", каза заместник-председателят на Verdi, Кристин Беле, в изявление в понеделник.

Младежкото движение за климата "Петъци за бъдещето" заяви, че 60 от неговите местни клонове подкрепят протестите.

"Стачкуваме заедно, за да се мобилизираме за по-добри условия на труд и бъдеще за обществения транспорт", каза говорител.

В четвъртък стачка на персонала по сигурността на 11 германски летища засегна 200 000 пътници и доведе до около 1100 отменени или закъснения на полети, съобщи асоциацията на германските летища ADV.

Летището в Хамбург остава затворено днес, където Verdi призова наземния персонал да стачкува от 3 часа сутринта (4 часа българско време) в петък до полунощ. Днес няма полети от София до Хамбург.

Синдикатът заяви, че настоява за по-високи заплати и еднократно плащане от 3000 евро, за да се настигне инфлацията.