Стачка в Гърция с искане за по-строги мерки

Общогръцкият съюз на техниците от търговския флот също участва в 24-часовата стачка

Свят
12:40 - 26 Ноември 2020
3710
Стачка в Гърция с искане за по-строги мерки

И трите линии на метрото в Атина не работят днес заради участието на персонала в 24-часовата стачка на профсъюзите от държавния сектор /ADEDY/, която се провежда с искане към властите за приемане на по-ефективни мерки за защита от коронавируса, съобщи телевизия ЕРТ-1, предаде ТАСС.

В протестната акция участват и трамвайни ватмани, които заявиха, че ще прекратят работа в 18 часа местно време до края на смяната, но няма да провеждат 24-часова стачка. Автобусите и тролейбусите в Атина днес се движат. 

Общогръцкият съюз на техниците от търговския флот PEMEN също участва в 24-часовата стачка с искане за спазване на колективните трудови договори. В резултат на тяхната протестна акция корабите ще останат в пристанищата 24 часа.

Гръцките авиодиспечери решиха да не участват в стачката и поради това главната гръцка авиокомпания Aegean Airlines и нейната дъщерна компания Olympic Air, които отмениха заради планираната стачка редица полети, обявиха, че ще изпълнят тези полети.

Заради въведената в страната обща карантина полицията забрани масовите митинги и шествия днес, но отделни групи демонстранти в защитни маски вече се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната защита в центъра на Атина. Лекарите планират да проведат символични събирания и митинги пред входовете на болниците.

ADEDY обяви за днес 24-часова стачка, призовавайки властитеза засилване на мерките за защита на здравето на работните места и в училищата, за укрепване на националната система на здравеопазване, привличането на частни болници в борбата с коронавируса, наемането на допълнителен персонал в лечебните заведения и в транспорта, а също за подписване на колективни договори между държавата, бизнеса и профсъюзите по отрасли.