Стачка за заплати в завода на „Либхер“ край Пловдив

Ръководството обмисля допълнително увеличение на възнагражденията

Новини
16:52 - 13 Април 2022
4148
Стачка за заплати в завода на „Либхер“ край Пловдив

Мащабна стачка на служителите от завода за хладилници на концерна „Либхер“ край Пловдив затрудни за кратко производството вчера.

Причина за недоволството е минимално увеличение на заплатите им тази година от едва 6 процента. Според тях това не покрива дори инфлацията в страната. 

От „Либхер България“ коментираха в официално изявление, че са изненадани от предприетите стачни действия. Според ръководството на фабриката, средното възнаграждение на служителите било в размер на 10-11%.

Тази година много преди кризата, свързана с войната в Украйна, заплатите са повишени с 6 процента за целия състав на фирмата. Увеличена е и сумата за ваучери с 60 лева и вместо сегашните 80, работниците вече получават 140 лева. „Това за една средна нетна заплата в производството означава едно общо увеличение от 10-11%“, заяви Христо Георгиев, който е Управител финанси и администрация на Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД.

Дали вследствие на стачката или не, но от фабриката вече обмислят допълнително увеличение на заплащането. Най-вероятно обаче то ще бъде под формата на по-голяма сума за ваучери.

„Във връзка с актуалната икономическа ситуация в страната ще се обмисли и едно по-скорошно увеличение на сумата за ваучери до максимално допустимия размер от 200 лева. Всичко това се прави в момент на безпрецедентно повишаване на цените на всички материали и суровини за производството, както и на всички логистични разходи с над 70 процента“, подчерта Георгиев.

Фирмената група Liebherr е представена на българския пазар от много години. В Радиново са установени две производствени дружества на „Либхер“ от различни отрасли. От 1999 година Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД произвежда там висококачествени хладилници и фризери. А от 2004 година също в Радиново се установява „Либхер-Транспортейшън Системс“ ЕООД и произвежда отоплителни, вентилационни и климатични системи за приложение в железопътния транспорт.