Стачка затвори най-големия завод на „Форд“ в света

Преговорите с ръководството за по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд отново стигнаха до задънена улица

Новини
13:11 - 12 Октомври 2023
1555
Стачка затвори най-големия завод на „Форд“ в света

Изненадващ ход на профсъюза лиши Ford от най-големия ѝ завод в света, съобщават световните агенции. Това е поредна ескалация в рамките на стачката на работниците в автомобилното производство в САЩ.

8700 служители на фабриката в Кентъки прекратиха работа, след като преговорите с ръководството на Ford за по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд отново стигнаха до задънена улица.

Обектът е ключов за втората най-голяма автомобилна компания в САЩ,

защото произвежда пикапите Super Duty и джиповете Lincoln Navigator и Ford Expedition - изключително популярни и скъпи модели.

Това е най-печелившият завод на Ford - той самостоятелно генерира по 25 млрд. долара приходи, което е една шеста от всички пари, които влизат в компанията от производство на автомобили.

Преговори или пазарлък

От профсъюза UAW не приеха предложението на Ford за увеличаване на заплатите, като вдигнаха искането си от 23% на 30%, а също така и да получат възможност да основат синдикална организация в заводите за батерии на компанията.

"Ройтерс" коментира, че вероятно подобна тактика - изненадващ удар по производството на скъпите модели, ще се предприеме и срещу General Motors и Stellantis.