Стачката на сценаристите в Холивуд спря работата по нови проекти

САЩ
11:48 - 09 Май 2023
1534
Стачката на сценаристите в Холивуд спря работата по нови проекти

Стачката на холивудските сценаристи доведе до спиране на работата по някои проекти, сред които подготвяна предистория на "Игра на тронове" и новия сезон на сериала "Историята на прислужницата", предаде Ройтерс.

Протестът на хилядите сценаристи на телевизионни и филмови продукции продължава вече седмица. 

Авторите на драмата "Историята на прислужницата", отличена с награда "Еми", бяха готови със сценария на няколко епизода за новия сезон преди началото на снимките, планирани за края на лятото, обявиха от екипа на продукцията.

Писането на антиутопичната драма обаче спряло, когато американската Гилдия на сценаристите обяви стачка. 

Авторът Джордж Р. Р. Мартин написа в блога си, че стаята на сценаристите, работещи по предисторията на "Игра на тронове" - "Рицарят на седемте кралства: странстващият рицар" е "затворена за времетраенето на стачката".

Гилдията на сценаристите обяви, че членовете й спират работа на 2 май, след като не беше постигнато споразумение за по-високо заплащане с представителите на големите студиа, сред които "Нетфликс" и "Уолт Дисни". Те твърдят, че са направили "щедро" предложение за увеличаване на компенсациите.

Студиата на вечерните токшоута веднага останаха тъмни, след което бе преустановено излъчването на някои телевизионни сериали и филми. 

Последният сезон на "Странни неща" беше спрян. Не започнаха и снимките на филма "Блейд" на "Марвел", в който ще участва Махершала Али.

"Странстващият рицар" беше представен от ръководството на "Уорнър брос" миналия месец като една от най-значимите продукции, които се подготвят за Мах, новото име на HBO Max.

Действието на сериала се развива 100 години преди събитията в "Игра на тронове". От "Уорнър брос" не са обявили дата на излизането му.

Вторият сезон на "Домът на дракона", друг сериал от вселената на "Игра на тронове", започна да се снима през април, каза още Мартин. Работата по продукцията ще продължи в Лондон, както и в Уелс. Всички осем епизода вече са са написани и преработени, допълни той.

Джордж Р. Р. Мартин също така изрази "недвусмислена подкрепа" за протеста. 

"Надявам се, че сценаристите ще получат справедлива сделка възможно най-скоро", каза президентът на САЩ Джо Байдън.