Стачки парализират Франция отново

Във вторник са планирани протести в много градове срещу законопроекта за пенсиониране

Новини
15:29 - 06 Март 2023
2120
Стачки парализират Франция отново

Блокирани пътища, прекъснати петролни рафинерии, спрени самолети и спрени влакове - синдикатите заплашват да блокират френската икономика тази седмица.

Това е най-тежкият им отговор досега на плана на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране.

Първите действия се очакват в понеделник. Шофьорите на камиони са призовани да блокират главни магистрални артерии и кръстовища. Синдикатите планират безсрочна стачка в националната железопътна служба, стартираща в същия ден.

Френските власти за гражданска авиация поискаха от авиокомпаниите да отменят 20% от полетите на парижкото летище „Шарл дьо Гол“

във вторник и 30% от полетите на летище „Орли“, в допълнение към отменените полети в други градове. Очаква се влаковете за Германия и Испания да спрат във вторник, а тези за и от Великобритания ще бъдат намалени с една трета

Правителството се готви за най-големите смущения във вторник, когато се очакват стачки в множество сектори и

са планирани протести в градове във Франция срещу законопроекта за пенсиониране. 

Реформата, която ще повиши официалната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години и ще изисква 43 години трудов стаж за получаване на пълна пенсия.

Ще има много силно въздействие от стачките. Знам, че за много хора това ще бъде истинско главоболи, каза министърът на транспорта Клеман Бон.

Министърът на труда Оливие Дюсопт посочи, че изразяването на несъгласие е законно, но не трябва да води до блокиране на страната, което би било опасно за френската икономика.

Сложният пенсионен законопроект е в центъра на президентството на Макрон и усилията му да запази конкурентоспособността на френската икономика в световен мащаб.

Синдикатите организираха някои от най-големите протести във Франция от десетилетия, откакто законопроектът беше представен през януари.