Стадиони без аналог у нас за 110 млн. лв. строи Пловдив

Футбол
15:20 - 06 Септември 2023
10522
Стадиони без аналог у нас за 110 млн. лв. строи Пловдив

“Няма такива стадиони в България! Единствено в Пловдив се изграждат спортни съоръжения от такъв мащаб.”

Думите са на кмета Здравко Димитров, който смята, че стадионите “Христо Ботев” и “Локомотив” са венецът на мандата му. 

“Проектите на двете спортни съоръжения са уникални и нямат аналог у нас”, допълва зам.-кметът по строителството Пламен Райчев. Казва, че всички стадиони, строени през миналия век, са от друг тип. “Те не са футболни, а комплексни - имат и лекоатлетически писти. А новите стадиони на пловдивските “Ботев” и “Локомотив” са предназначени само за футбол.

В цялата страна само “Лудогорец” има подобно съоръжение, но там не всички трибуни са завършени. Докато на “Христо Ботев” са готови и усилено се работи и на Лаута, където играе “Локомотив”, обяснява Райчев.

В цяла одисея се превърна изграждането на стадион “Христо Ботев”, който вече е лицензиран и приема мачове от Ефбет лигата.

Историята на съоръжението е дълга – строителството му започва през 1959 г. на мястото на старото парк-игрище на Френския колеж. Оттам идва и прозвището Колежа. Откриването е на 14 май 1961 г. Следват 50 г., в които сериозни ремонти не са правени и модернизацията вече не търпи отлагане. Реконструкцията започва на 1 юли 2013 г., обектът е даден на концесия на банкера Цветан Василев. След фалита на КТБ стадионът е замразен и изоставен. Във времето са правени опити строителството да бъде рестартирано, но работата така и не потръгва.

“Голямото обновяване започна през 2021 г. в нашия мандат, след като третият кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов отпусна 37 млн. лв. за двата стадиона - 25 млн. за “Христо Ботев” и 12 млн. за “Локомотив”, подчертава кметът Здравко Димитров.

По това време обаче Колежа е буренясал и има сериозни съмнения, че времето е нанесло щети и по вече построеното. “Извършихме конструктивно обследване с експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Направихме “прострелване” на бетона и пълен анализ на арматури и на изградените конструкции. Всичко беше в нормите. Това ни позволи да продължим проекта”, разказва Пламен Райчев. 

Обектът е размразен и започва дострояването на секторите А, Б, В и Г. След това са изградени козирките на сектор А и Б, в момента се изграждат и на другите два. “До края на годината ще бъдат напълно готови. Остава довършването на търговските помещения и концептуално да бъде решено от бъдещия общински съвет как ще се отдават под наем. В настоящия мандат този въпрос не може да бъде приключен”, разяснява кметът на Пловдив.