Стафилококи са причината за хранителното натравяне в Ямболско

Състоянието на пострадалите деца вече е задоволително

Новини
11:32 - 20 Ноември 2019
1808
Стафилококи са причината за хранителното натравяне в Ямболско

Изследванията на настанените преди два дни в инфекциозното отделение на ямболската болница 22 деца с хранително натравяне са показали наличието на стафилококус ауреус. Резултатите от изследванията са станали ясни днес сутринта. Това съобщи за БТА директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.

Стафилококовото хранително отравяне е възможно да бъде пренесено и от здрав човек и то върху част от храната, където при подходящи условия микроорганизмите може да се развият, поясни Генчева.

Според д-р Стефка Желязкова, началник на инфекциозното отделение в болницата, сега състоянието на децата е много добро и позволява да бъдат изписани.

По случая вчера се самосезира и Районната прокуратура в Ямбол, която възложи на три институции да извършат проверка на случая - ОД на МВР, Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция. Проверката трябва да завърши до десет дни. Разследването се усложнява от факта, че този ден кухненските работници не са отделили проби от храната, която се доставя в училището от фирма, с която общината е сключила договор.

Децата от село Хаджидимитрово, община Тунджа, които учат в началното училище в съседното село Дражево, бяха приети по спешност за лечение в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол в понеделник вечерта със симптоми на хранително отравяне.