Станаха ясни някои от предварителните спецификации на 6G

Новини
15:37 - 06 Декември 2023
2493
Станаха ясни някои от предварителните спецификации на 6G

5G мрежите все още са в етап на разгръщане по света, но Международният съюз по далекосъобщения (ITU) вече е готов с рамката на стандартите и технологиите, които ще залегнат в 6G.

Макар окончателните спецификации да са далеч - очакват се до края на десетилетието, това е важна стъпка, отбелязва telecoms.com.

Голяма част от ключовите способности на 6G според представеното от ITU надграждат сегашните мрежи от пето поколение. Различните сценарии на употреба предвиждат пикови скорости от между 50 и 200 гигабита в секунда с абсолютен максимум от 1 терабит в секунда.

Потребителите в рамките на мрежата пък ще получават средна скорост от между 300 и 500 мегабита в секунда при 100 при 5G.

От честотна гледна точка, очакването на ITU е 6G да изисква няколко различни диапазона, за да могат да се покрият изискванията за капацитет и обхват. Очакването е част от тях да са и над 100 GHz. Целта е ефективността при използването на честотния спектър да е до 3 пъти по-висока от тази на 5G, а времезакъснението да падне още.

Важен елемент от рамката е очакването на ITU, че новите мрежи ще са съвместими с други технологии като сателитните връзки, RLAN/WiFi мрежите и т.н.

От ITU виждат множество области, в които 6G може да намери приложения. Сред тях са холографска комуникация, добавена реалност, но и силно зависимите от ниското времезакъснение телемедицина и управление на индустриално оборудване. Голяма част от това беше и сред целите на 5G.

#6G