Станимир Михайлов е новият шеф на НЗОК

Той беше единственият кандидат за поста

Политика
09:02 - 29 Юли 2023
4143
Станимир Михайлов е новият шеф на НЗОК

Депутатите избраха управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - Станимир Михайлов, съобщава БТА.

Той беше избран със 137 гласа "за", 46 "против" и без въздържали се. Кандидатурата му основно беше подкрепена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против нея бяха "Има такъв народ" и "Възраждане".

Той беше единственият кандидат за поста и неговата номинация бе издигната от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Маргарита Генчева от "Възраждане" коментира, че при изслушването му в здравна комисия на част от въпросите Михайлов не е дал отговор, а друга част от отговорите са били неубедителни.

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" отбеляза, че личността на управителя на НЗОК винаги е била от изключителен обществен интерес. Депутатът отбеляза, че са задали редица въпроси, както и техните колеги в здравна комисия, и никак не били удовлетворени от отговорите.

Много въпроси, много обвинения, направени тук от трибуната, и всички те са извън същината на въпроса за професионалните качества на Станимир Михайлов, коментира Росица Пандова-Йовкова от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Тя отбеляза, че на заседанието на комисията въпросите са били насочени към неговото личностно компрометиране, а на заден план останали въпросите по същество относно бъдещото управление на НЗОК.

Припомняме, че пътят му към поста в Касата бе съпътстван от скандали. 

По-рано тази седмица Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ-СДС, обяви, че Михайлов не е представил 3 документа в ДАНС в законовия срок.

В тази връзка той заяви, че въпросната информация буди повече въпроси, отколкото да дава отговори и приложи писмо на ДАНС, адресирано до колегата от ПП-ДБ Васил Пандов.

"В последната една седмица, като кандидат за управител на Национална Здравноосигурителна каса бях подложен на серия от атаки, в които първоначално бяха включени редица медии със съмнителна репутация, а след това и чрез спекулации се използваха имената на държавни институции." Това заяви по-късно Станимир Михайлов в право на отговор.

Не отговаря на истината изнесената информация, че съм заявил невярна информация в своето изслушване в процедурата за избор на нов управител на Националната Здравноосигурителна каса, каза той и приложи документи и обяснения.