Станишев: ЕК постави тежка оценка за ситуацията в България

Страната ни не е жертва на клеветническа кампания, проблемите са реални, коментира лидерът на ПЕС

Актуални новини
17:12 - 01 Октомври 2020
2943
Станишев: ЕК постави тежка оценка за ситуацията в България

Преговорите за дългосрочен бюджет на ЕС и обвързаността му с върховенството на закона беше основната тема, която обсъдихме с премиери и комисари от семейството на Партията на европейските социалисти (ПЕС), написа във фейсбук лидерът Сергей Станишев.

Според него планът за възстановяване на европейската икономика, приет от европейските лидери през май, е историческо решение. "Необходимо е обаче да се избегне ненужно забавяне и преговорите за следващ бюджет на ЕС да приключат в най-кратки срокове. Само така можем да гарантираме, че средствата ще стигнат до хората и бизнеса навреме," смята бившият български премиер.

"Социалистите ще продължаваме да настояваме за по-ефективен механизъм за обвързване на европейските средства с върховенството на закона. Важна стъпка в тази насока е първият доклад на Европейската комисия по новия общоевропейски механизъм.

В него ЕК постави тежка оценка за политическата ситуация в България, по-малко от година, след като управляващите прибързано обявиха триумф и прекратяване на мониторинга. Вълната от въодушевени реакции и анализи от страна на властимащите нелепо контрастира с недвусмислените заключения за свободата на медиите, съдебната система, борбата с корупцията и хаотичния законодателен процес", коментира Станишев.

"Тревожно, и в разрез с интересите на България, е и заключението, че успоредно с новия всеобхватен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС остава в сила и досегашният мониторинг за страната. От години евродепутатите-социалисти сме категорични, че той отдавна е изчерпан и редицата скандали, мащабните корупционни практики и злоупотребата с власт у нас са потвърждение за неговата неефективност като инструмент за предотвратяване на политическа и институционална криза.

Несъстоятелна е тезата, че България е жертва на клеветническа кампания. Посочените проблеми са очевидни за всички, а заключенията и засиленият мониторинг дават допълнително аргументи на скептичните страни, които ни блокират за влизането ни в Шенген, например. С некомпетентното си управление, правителството обезсмисля дългогодишните ни усилия в европейските институции за премахването на избирателен мониторинг над България и въвеждането на общ механизъм за всички, като по този начин бетонира страната в периферията на ЕС за години напред", заключи Сергей Станишев.