Станишев: ЕС да се задейства за присъединяването на Албания и Северна Македония

Политика
19:30 - 06 Май 2020
2213
Станишев: ЕС да се задейства за присъединяването на Албания и Северна Македония

Днешната среща ЕС-Западни Балкани e положителна стъпка в задвижването на процеса по присъединяване на Албания и Северна Македония, въпреки колебанията, които някои държави-членки изразиха в началото на годината. Сега очакваме бързо определяне на преговорната рамка, за да може час по-скоро да започнат фактическите действия.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на видеоконферентен разговор между леви премиери и председатели на партии-членки на ПЕС часове преди срещата на върха. В дискусията взеха участие председателят на ЕП Давид Сасоли, върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия, Еди Рама, Зоран Заев и Алексис Ципрас, 

"Нашето политическо семейство винаги е подкрепяло европейското бъдеще на двете страни. Те стигнаха дотук благодарение на силната политическа воля и отдаденост на премиера на Албания Еди Рама и на бившия министър-председател на Северна Македония Зоран Заев. Двамата имаха куража да проведат тежки реформи и да покажат, че народите им вече споделят европейските ценности", каза Станишев. 

„Искам да поздравя Еди и Зоран за постоянната ангажираност и огромните усилия и да ги уверя, че сме заедно в този процес! С днешната среща ние, европейските социалисти, заявяваме своята знакова подкрепа!”, увери още Станишев.

Според социалистите и демократите разширяването е една от най-успешните политики на ЕС, която увеличава и гарантира демокрацията, мира и просперитета на нашия континент и като такава е от общ интерес както за ЕС, така и за страните-кандидатки. Необходим е обаче по-силен акцент върху публичните дебати в държавите-членки, свързан с притесненията на европейските граждани, така че процесът да бъде приобщаващ и успешен, допълва президентът на ПЕС.