Станишев иска пълна мобилизация на държавата за Шенген

Смесването на хартиеното и машинното гласуване ще доведе до още по-голямо недоверие в изборния процес, убеден е бившият президент на ПЕС

Свят
17:46 - 27 Ноември 2022
2133
Станишев иска пълна мобилизация на държавата за Шенген

Всяка война е ужасна и двете страни използват средства, които са далеч дори от класическия военен конфликт. ЕС прави изключително много, за да подкрепи Украйна. Ако не бяха финансовата и хуманитарната помощ, военната помощ, санкциите по отношение на Русия, сигурно войната вече щеше да е приключила с разрушаването на Украйна.

Наред с това, оказвайки подкрепа на Украйна, като проект на мира, ЕС трябва да търси всяка възможност за политическо решение и прекратяване на този конфликт, който има ясна тенденция на разрастване и въвличане на повече страни. Дори този инцидент с ракетата, която падна в Полша, и беше считана за руска, а после се оказа украинска, ни приближи на крачка от ескалация.“ Това заяви българският евродепутат Сергей Станишев пред Би Ти Ви. 

На въпрос относно резолюцията на Европейския парламент, която обявява Русия за страна спонсор на тероризма, и вотът „против“ от Делегацията на българските социалисти в ЕП, Станишев заяви, че тезата, че конфликтът ще се реши на бойното поле ще доведе до хиляди жертви и от двете страни и разрушаване най-вече на Украйна.

„Резолюцията е отдалечаване от политическото решение и освен тези 58 евродепутати, които гласуваха „против“ по различни причини, немалко ми споделиха, че не са гласували, защото не одобряват политическото послание на текста, но не са посмели да натиснат копчето. А посланието е ясно – с терористи не се преговаря.

Това ме тревожи най-много, защото Европейският парламент винаги е бил пространство на свободата, демокрацията и свободното изразяване на позиция. Фактът, че има евродепутати, които се притесняват да изразят позиция, е тревожен. Получих информация, че вратите на евродепутатите, гласували „против“ са осъмнали със заклеймяващи плакати.

Знаете, че съм историк и няма как да не направя паралели, например с протестантите през 16 век преди Вартоломеевата нощ, когато вратите им са били белязани с кръстове, а на евреите през 30-те години с Давидовата звезда. Това е много опасна тенденция.“

„България отдавна е изпълнила критериите за Шенген и това, което се случва, е изключително несправедливо и ни превръща в заложник на вътрешнополитически игри в някои страни. Моят скромен опит при присъединяването към ЕС, когато 25 страни-членки трябваше да ратифицират Договора с България, показва, че най-важна е работата на терен. С техните политици, институции и медии. Тогава за една година обиколих 22 страни.

Моята препоръка към българските институции и политически сили е въпреки малкото оставащо време да насочат вниманието си към Холандия, Швеция и Австрия. Да се заяви българската позиция и да се отстои принципът на европейска солидарност. В противен случай, ако за пореден път бъдем спрени по непочтен начин, това ще е нарушаване на ангажимента на ЕС, след като ЕК е дала зелена светлина. Ако това се случи ще трябва да има сериозна реакция от страна на България.“, предупреди Станишев.

 „Членството в Шенген и еврозоната са финалът на нашата ефективна евроинтеграция. Ако пропуснем тези възможности, има опасност България да бъде изтласкана в периферията с много тежки политически и икономически щети, а страната и без това преживява тежка криза. Това биха били котви на стабилност. Поредицата от избори у нас дава сигнал, че ние се превръщаме в болния човек на Европа. Трябва да избегнем този сценарий и отговорността трябва да се носи от всички политически сили.“

Станишев припомни, че БСП има решение на Конгреса от 2017 г. с конкретни препоръки и пътна карта за присъединяването ни към еврозоната.

„Да не забравяме, че именно последното правителство, в което участва БСП, прие датата 1 януари 2024 г. Но партиите продължават да се занимават със собствените си проблеми, като Изборния кодекс, а не с дневния ред на хората. Непрекъснатата смяна на позициите на БСП – за еврозоната и за машинното гласуване – не увеличава подкрепата за партията.“.

 „Най-важно е доверието в изборния процес. На последните три избора гласувахме с машини и сигурно има подозрения за нередности. И партиите трябва да направят подобрения. Вероятността да се премине към смесен вариант – хартиено и машинно гласуване, е най-лошото. Ще се запази недоверието и от двете страни и още по-малко хора ще отидат да гласуват. Ако днес партията победил е с 9% подкрепа от българите с право на глас, какво ли ни очаква вбъдеще? Смесеният вариант ще направи така, че и двете страни няма да вярват в крайния резултат. Като гледам процеса в Народното събрание не съм оптимист. Ако партиите продължават да решават само собствените си проблеми, накрая всички ще заминат в канала. Това е изключително безотговорно поведение. Енергийната бедност, например, засяга пряко живота на над 2 милиона българи, но никой не говори за нея. Затова на 1 декември от 09:00 ч. организирам дискусия по темата със свободен достъп.“

 За бъдещите си планове в политиката и за т.нар. нов ляв проект, Станишев заяви, че ще се ангажира повече както с БСП, така и с левицата в България. „Нещата в левицата трябва да се случват поетапно. Първото предизвикателство е пред БСП. Предстои Конгрес, на който трябва да проличи дали партията има вътрешни сили да направи истински, честен анализ на състоянието си и за продължаващия срив. Всички обяснения и оправдания с машините, например, са крайно незадоволителни. Трябва да се търсят начини за привличане на доверие.

Чак след това да се мисли за левицата в България. Предстоящият ляв форум крие рискове. Смесването на двете теми – състоянието на БСП и консолидацията на левицата – може да се използва от настоящото ръководство на партията за обвинение, че се събират вътрешната опозиция и онези, които са напуснали партията през годините. И така има опасност да затвори дискусията вътре в БСП, за която има предпоставки в момента.

Със замитането на проблемите под килима – в политиката, както и в живота, не остават празни пространства. Трябва да е ясно също, че само свалянето на Корнелия Нинова няма да е достатъчно. Важно е да си кажем честно кой каква роля е имал за случващото се в БСП през последните шест години. Виждам хора, които бяха съучастници в превземането на партията, а днес се бият в гърдите и се представят като големи опозиционери.“