Станишев: Коалиция БСП-ГЕРБ ще е безпринципна сделка за власт

Лидерът на ПЕС излезе с остри предупреждения към другарите си от БСП преди парламентарния вот

Топ
12:58 - 14 Февруари 2021
3211
Станишев: Коалиция БСП-ГЕРБ ще е безпринципна сделка за власт

„Подходът на ЕС по отношение на ваксинирането беше правилен. Ако всяка една страна договаряше ваксини самостоятелно, цените щяха да бъдат различни, а България нямаше да може да си позволи това, което могат по-богатите държави. Но има и съвсем основателни притеснения. Очевидно е, че има проблем с производството. Докато през декември имаше надежда, че до лятото ще достигнем до масова ваксинация, което ще спре разпространението на вируса и ще позволи на икономиките да се отворят, сега виждаме, че процесът се бави. Затова и Групата на социалистите и демократите в ЕП покани председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на свое заседание, за да й зададем всички тези въпроси. Тя потвърди, че има ангажимент от производителите през февруари и март да бъдат доставени 70 млн. дози. Така процесът ще бъде ускорен.“ Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в предаването „Офанзива“ по Novanews.

Той е категоричен, че има много въпроси, които трябва да бъдат зададени и на българското правителство. „Защо България е на последно място в ЕС по темп на ваксиниране? Защо управляващите са поръчали едва една трета от ваксините, които ни се полагат.

Защо са поръчани непропорционално много ваксини от една определена компания – „АстраЗенека“? Вярно, цената и съхранението са по-лесни, но още през есента беше ясно, че те ще бъдат одобрени на по-късен етап от ЕС. Сега се разбира, че и ефективността на тази ваксина е по-ниска, в сравнение с други.

Правителството трябва да отговори как ще достигнем нивото, което ЕС е има за цел - към края на лятото - 70% ваксинирани. В България поставената цел е 36%. Това ще попречи на възстановяването на икономиката.”, коментира Станишев.

На въпрос за посещението на първия дипломат на Европа в Москва президентът на ПЕС отговри, че винаги е настоявал да се води диалог с Русия, въпреки трудния етап, през който минават отношенията й с ЕС. “Какъв е резултатът от санкциите, които са в сила от 2014 г.? Промениха ли нещо в политиката на Русия по отношение на Крим? Моята позиция още от 2014 г. е, че трябва да се говори с Русия, а не за Русия. И по този въпрос с Борел сме на едно мнение.

Имаме и пример от историята. Вили Бранд, големият германски социалдемократ и канцлер, стартира новата източна политика на Германия в най-мрачните времена на Студената война. Проявява сили и лидерство, въпреки всички различия, да се намери форма на диалог. Това беше и идеята за посещението на Жозеп Борел – диалог по всички въпроси. И тези от общ интерес, и тези, по които има разминаване. За мен подходът на руското външно министерство беше грешка. Защото поставя в много трудно положение гласовете в ЕС, призоваващи за разговор. Тези, които винаги са настоявали за твърда политика и санкции, сега получиха допълнителни аргументи.“, коментира Станишев.

Попитан за предстоящите парламентарни избори у нас, Станишев коментира: „БСП има всички основания и шансове да ги спечели. Досега винаги след периоди в опозиция, БСП е качвала резултатите си. След като през тези четири години сме били последователни, единствената алтернатива на ГЕРБ и единствената партия, която може да ги свали от власт, би трябвало да вземем поне 100 хиляди гласа повече в сравнение с последните парламентарни избори, на които имахме 950 хиляди гласа. Такава е логиката - последователното поведение би трябвало да се материализира в доверие. Всичко е в ръцете на ръководството на БСП.

Резултатите зависят от много неща, но най-вече от това каква политика ще се предложи. „Визия за България“ е обща представа за следващите 20 години. На предстоящите избори хората искат да чуят какво предлагат партиите днес. Има две теми за тази кампания: пандемията и Плана за възстановяване от нея. Какво предлага БСП по този План и какви са различията с идеите на ГЕРБ? Хората очакват конкретни отговори. Политиката, струва ми се, все повече започва да се свежда до заклинания и общи фрази, без никаква конкретика. А БСП винаги е била пример за обратното.

Другият важен аспект за резултатите е самата кампания. Изразих притеснения, защото знам колко е чувствителен процесът с номинирането в нашата партия, особено по отношение на водачите. Сега виждам проблем. Твърде много хора са спуснати в региони, където са напълно непознати. Това създава сериозно напрежение в местните структури. В традиционна ситуация БСП води кампания лице в лице и чрез масови срещи. Така членовете и симпатизантите ни имат възможност да задават въпроси и да опознаят човека. В условията на пандемия няма да има масови срещи. Има сериозен риск хората да не приемат даден водач за достоверен представител на партията. Има и региони, където ясно личи пълно пренебрежение към местните структури. В тези примери не само водачът е спуснат, но и второто място е резервирано за гражданска квота или коалиционен партньор. С подобно отношение на местния актив се казва: „не ни интересувате, вие нямате хора, нямате кадри.“

Стана ясно, че ръководството на БСП ще подложи на вътрешнопартийно допитване въпроса в каква следизборна коалиция да участва партията. Запитан дали подкрепя тази идея, Станишев припомни резултатите от вътрешнопартийния референдум през 2016 г. Въпросът към членовете на БСП тогава беше: как искате партията да се яви на предстоящия вот? 72% предпочитат в коалиция, 23% искат БСП да излезе със самостоятелна кандидатура, а едва 3,14% желаят да подкрепим независим кандидат. „И какво се случи накрая? Ние подкрепихме Румен Радев като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.“

На въпрос дали БСП греши с липсата на подкрепа за заявката на Радев да се кандидатира за втори мандат, Станишев отбеляза, че решението на президента е съвсем очаквано и едва ли някой се е съмнявал, че ще има желание за втори мандат. „Струва ми се, че обявяването на кандидатурата му е подтикнато от липсата на окуражаващи знаци от страна на БСП. Много е важно на тази заявка да се гледа като на възможност за парламентарните избори. Двата предстоящи вота трябва да се разглеждат като две стъпки за реализиране на промяната. Румен Радев безусловно е публичната фигура с най-висока подкрепа като олицетворение на желанието за промяна. С това го асоциират не само членовете на БСП, а много по-широк кръг от хора. Той постави ясна разделителна линия като казва: „аз съм тук и който споделя това желание за промяна може да ме подкрепи.”.  А заявката, че отново ще се кандидатира с Илияна Йотова е много силен знак за асоцииране и привързаност към левицата. Това е златен шанс за БСП. Какво по-естествено в навечерието на парламентарните избори БСП да се възползва от тази възможност. Уклончивите и половинчати отговори от страна на ръководството обаче създават смут сред членовете и симпатизантите ни. Защото абсолютно спонтанно на много конференции в страната се приемат декларации в подкрепа на президента. БСП няма друг полезен ход освен да подкрепи тандема Радев-Йотова.“, посочи Станишев.

Попитан дали е възможна голяма коалиция БСП-ГЕРБ, Станишев беше категоричен, че това би било безпринципно от гледна точка на цялата линия, която БСП провежда още от 2009 г. „Подобна коалиция няма да бъде разбрана от нашите избиратели и членове. Ще създаде смут и скандал и ще прилича просто на сделка за власт, а не за някаква конкретна цел. През 2005 г. имахме голяма национална цел – Европейският съюз.“

На въпрос за възможни следизборни коалиции, Станишев коментира, че е важно да се знае на каква основа ще се водят едни бъдещи преговори. Според него не е ясно кои са червените линии за БСП. „Те трябва да бъдат определени, заявени и изговорени от ръководството на основата на политиката и приоритетите на партията. Трябва да има предвидимост в поведението ни. В този смисъл, коалиция с партиите на статуквото не е възможна. С „Да, България“ БСП има твърде много разделителни политически линии. Колкото до ДПС, моят опит е, че всеки път БСП плаща цената от участие в коалиция с тях.

“Струва ми се, че публичната политика, като че ли изчезва. Всичко е покрито от коронавируса и хората оставят с усещането, че политиците нещо си говорят и се договарят. След изборите на 4 април обаче „всичко ще започне от нулата“, защото тогава хората дават оценка и доверие. И БСП трябва да се концентрира да спечели максимално голяма подкрепа, да постигне много силен резултат и да бъде убедителна първа политическа сила. Друга алтернатива пред БСП няма. Тук е и очакването към ръководството - да изпълни задачата.“, предупреди Станишев.

Попитан дали едно лошо представяне на изборите и неучастие на БСП в бъдещето управление ще поставили на дневен ред лидерския въпрос в партията, Станишев заяви, че ще постави въпросът за отговорността. „Много поражения се натрупаха след първия голям успех, с който започна Корнелия Нинова - победата на президентските избори през 2017 г. След това последваха много пропуснати шансове. Всеки път апелирам да анализираме причините за тези неуспехи. Защо загубихме парламентарния вот през същата 2017 г., когато имахме всички шансове? Според мен, заради политически грешки в самата кампания. Това се замете под килима. Същото се случи заради вътрешните разправии в навечерието на европейските и местните избори. Пак нямаше анализ. Проблемите се замитат, поставят се нови хоризонти , към които да вървим сплотено напред, но резултатите са разочароващи. Не бива да го допускаме отново.“, категоричен е Станишев.