Станишев : Няма какво да се сърдя, влизам в бой

Всички имаме амбицията да спечелим тези избори, каза червеният политик

Политика
21:55 - 16 Април 2019
2082
Станишев: Няма какво да се сърдя, влизам в бой

Председателят на ПЕС Сергей Станишев изрази готовност да се бори докрай. Това той направи в изявление от Страсбург.

"И преди Пленума на БСП зададох няколко въпроса и техният отговор е следният: първо, Националният съвет на партията чува гласа на партията, второ, доказа, че е партията е от най-демократичната. Нищо драматично не се е случило, че ръководството на партията си е влязло в ролята и е предложило листа. Как си представяте в ГЕРБ Борисов да предложи листа и тя да не бъде гласувана". Това заяви пред журналисти в Страсбург председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев по повод предложената от ръководството на БСП листа за евроизборите, в която той не беше включен.

"Всички имаме амбицията да спечелим тези избори. Статуквото трябва да се промени - и в България, и в Европа. Никой няма какво да се сърди или да недоволства, аз като съм с най-много номинации след водача на листата, но не съм на второ, а на пето място, няма какво да се сърдя. Това е решил Националният съвет и влизаме в бой. Предупредих ГЕРБ да не бързат да се радват, това са избори", каза Станишев.

"Моят скромен, но дългогодишен опит ми е показал, че българските избори винаги изненадват политиците, така че гответе се за изненади. Знам също и че социологическите агенции дават прогнози, но никога не могат да дадат истинския резултат, защото навсякъде в Европа, в това число и в България, една трета от хората решават в последната седмица. Казвал съм неведнъж, БСП има реален шанс да победи ГЕРБ, но този шанс не трябва да се разглежда като даденост или неизбежност. В ГЕРБ има умора, произвеждат скандали, злоупотребяват с власт. БСП пък има системен проблем на европейски избори. Нашите избиратели не излизат достатъчно масово на тези избори. Като правило БСП имат двойно по-нисък резултат на тези избори, отколкото на национални. Затова трябва да се намери баланса в кампанията, да не бъде скандали и обвинения. На тези европейски избори трябва да започне промяна и в България, и в Европа.

В Европа да постигнем социалистите толкова силен резултат, че да изберем за първи път от 20 години президент на Съюза социалист. Ще имаме повече комисари и в синхрон с националните партии, в това число БСП, да направим голямата промяна в Европа. Колкото и силна да е БСП сама, да вземе 51%, ако няма партьорите в Европа, политиката й ще бъде смачкана, ако десницата доминира на европейско ниво. Това трябва някой хора да го разберат вече в България и в БСП, защото си мислят, че сме много велики и сами ще се справим, няма да се справим", допълни Станишев.