Станишев подкрепи президента за вота през март

БСП трябва да спечели над 1 милион избиратели, поиска лидерът на ПЕС

Политика
18:04 - 13 Декември 2020
2357
Станишев подкрепи президента за вота през март

БСП е длъжна да спечели над 1 милион избиратели на изборите догодина. Тази висока летва вдигна председателят на Партията на европейските социалисти -  Сергей Станишев на сегашния лидер на червените - Корнелия Нинова. Отсраненият от Националния съвет на червените бивш премиер подкрепи решението на президента Радев да насрочи вота за 28 март.

"Има нужда от леви политики, но левицата в България като че ли не е в много добро състояние чисто вътрешнопартийно. Нещата от кухнята показват напрежение, раздори след прекия избор на председател. Готова ли е БСП, както дава заявки, че иска да управлява, да управлява в този си вид и да е лявата партия, която да даде тези леви политики?, попита председателят на ПЕС. 

"Най-точната оценка на една политика – това са изборите. До изборите не остана много време и тогава ще си проличи коя партия какво доверие е спечелила и дали е разпозната като алтернатива. След като мина конгресът и избора на председател толкова безапелационно и се подреди един национален съвет, който е много удобен за лидера на БСП, мисля че няма никакви основания БСП да занижава своите цели, своите амбиции. Ние трябва категорично да търсим победа на тези избори и тя трябва да има и съвсем конкретни измерения, защото вижте – през 2017 г. БСП получи 950 000 гласа, сега сме 4 години по-късно, ГЕРБ са тежко отслабени, износени, дискредитирани в голяма част на обществото. БСП ако сега не може да привлече допълнителни гласове и не вземе да кажем 1 100 000 гласа – кога?

Давам Ви пример 2009г. ние загубихме от ГЕРБ тежко, ичаше вълна в тяхна полза, взехме 780 000 гласа, 4 години по-късно, в годините когато ГЕРБ беше на върха, Борисов имаше 70 процента личен рейтинг взехме в крайна сметка с близо 200 000 гласа повече. Това трябва да бъде амбицията и на БСП сега, припомни Станишев.

Той коментира начина, по който е станал избора на национален съвет: Със съответни списъци, в това число и с „черни списъци”, но това е волята на конгреса, отразява се някаква нагласа  и аз уважавам това решение. В крайна сметка обаче атмосферата в една партия винаги се определя от ръководството. Аз винаги съм се старал разногласията, които в такъв голям организъм, стар организъм като БСП са били налице – различните мнения да се преодоляват и да има обединяване на силите и на посоката, за да бъде ефективна партията, защото винаги съм казвал – ако не можеш да подредиш собствения си дом по начин, по който това дава енергия на партията, самочувствие на хората и хъс в една кампания – нищо няма да се получи.

Казарменото подреждане, то е добре може би за армията, но не и за политическата партия, която е жив организъм. Това са хора, които са там доброволно, обединени от една идея, от едни ценности и това трябва да се усеща. Някакси чувството за другарство, за вътрешна толерантност и за диалог просто изчезна при нас за съжаление".