Станишев поиска силна обща лява листа за евроизборите

Кандидатът на ПЕС за председател на ЕК Никола Шмит подкрепя пълноправното членство на България в Шенген

Актуални новини
15:30 - 02 Март 2024
3175
Станишев поиска силна обща лява листа за евроизборите

Кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на ЕК Никола Шмит изрази подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген на брифинг за журналисти. Днес на конгрес на ПЕС в Рим ще бъде гласувана неговата кандидатура. 

Време е България да влезе изцяло в Шенген. Винаги съм подкрепял България и Румъния, каза Шмит.

Той посочи, че още докато Сергей Станишев е бил премиер е обсъждано приемането на България в ЕС. България е много активен и важен член на този съюз, каза Шмит и изтъкна, че страната ни е важна за европейската сигурност. Трябва да бъде подкрепяна и признавана, каза още Никола Шмит. 

Трябва ни Европа демократична, социална, така че да дава перспектива на всеки един човек. Това каза от своя страна евродепутатът и бивш лидер на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти в Рим.

По думите му всичко, което се случва, изисква силна социална политика, за да се чувстват гражданите сигурни. 

Сега е важно да защитим социалния характер на Европа, защото за десните приоритет са финансовите инструменти, а крайнодесните са евроскептици, коментира Станишев. 

Той отбеляза, че живеем в изключително нестабилно време от финансовата криза от 2008 , 2009 г. през ковид и стагнирането на икономическия живот, както и конфликтите в Украйна и Близкия изток. 

Станишев изрази своята подкрепа за кандидатурата на кандидата на ПЕС за председател на ЕК – Никола Шмит. 

Попитан как може да се активизира левият вот на предстоящите европейски избори, Станишев посочи, че трябват усилия за обединение, обща листа, която е авторитетна и може да събуди проевропейска енергия. 

Относно приемането на страната ни в Шенген по въздух и море Станишев заяви, че винаги е бил против частичните решения. Винаги съм казвал, че трябва да имаме по-твърд тон към тези, които нарушават европейските правила, в случая Австрия. Ние сме изпълнили всички европейски условия, каза българският политик. По думите му това, което прави Австрия, създава евроскептицизъм в една от проевропейските страни като България.