Станишев разгроми Нинова за ЧРД

Политика
13:40 - 21 Януари 2020 (обновена)
5171
Станишев разгроми Нинова за ЧРД

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев отправи тежки критики и сериозни предупреждения за начина, по който БСП се ръководи от председателката Корнелия Нинова като "поздрав" за рождения й ден преди дни. В експозето си за новата година евродепутатът прогнозира нови изборни провали за Столетницата, ако тя продължи да излъчва дефицит на идеи и тотална липса на желание за модернизиране. Нещо повече, Станишев провидя завой в политиката на ГЕРБ с цел да се задържи на власт, който може да коства пълното капсулиране на БСП. Според него управляващата партия ще става все по-социална преди парламентарните избори догодина, което при липса на алтернативност, заявена от левицата, ще бетонира Бойко Борисов на власт.

Лидерът на ПЕС отчете като правилно внасянето на вот на недоверие срещу кабинета на фона на безпрецедентната водна криза в Перник, но прогнозира, че той няма да мине въпреки опозиционните нагласи срещу ГЕРБ. И още веднъж припомни, че макар да има лостове за коригиране на управлението, БСП изобщо не си служи с необходимите инструменти за натиск, като предупреди, че обикновеното критикарство, без планове за действие и без необходимата експертност, повече разрежда електората на левицата, отколкото да го обединява и разширява.

В същото време той изрази опасения от това, че партията ще се изтощи напълно точно преди парламентарния вот заради тазгодишната вътрешна борба за лидерство с прекия избор на председател. Макар и косвено, Станишев разкри, че всички механизми, използвани от ръководството и близките на Корнелия Нинова във връзка с отчетно-изборната кампания, течаща в момента и предстоящото гласуване, целят единствено нейното преизбиране.

А вместо това кампанията в БСП можела да се ползва за разширяване на влиянието й, за реклама на политиките й извън партията, по модел на испанските и италианските социалисти. Но нищо от това не се правело и не било в плановете на Нинова. Иначе Станишев заяви, че няма намерение да се кандидатира като неин опонент за поста, но я посъветва в идните месеци да не спре практиката да се лута в търсенето на нови ниши, вече заети от националистите, а вместо това да потърси диалог в центъра на политическия спектър. 

"Виждаме и опити да се копира ГЕРБ в реториката. Изводът от последните 3 избора е, че това е неуспешен опит и че хората предпочитат оригинала пред копието", отсече той. По думите му грешките вътре в БСП гарантират на ГЕРБ задържането във властта. 

Станишев очерта още проблеми пред БСП във връзка с вътрешнопартийните й борби - въпреки че прекият вот звучи много красиво отстрани, той излага цялото й съществуване на репутационен риск. Защото всяко съмнение в честността при избора на председател, особено предвид неясните и до момента избирателни списъци, щяло да коства на БСП съмнение в легитимността й и прийомите, ползвани от нея, и при националните избори. 

Критики срещу управлението на ГЕРБ обаче той не спести и за него най-опасни са 2 аспекта от него - работата на парче при кризисни ситуации и пробойни в различните сектори, както и неизлъчването на идеи във връзка с мястото на България в ЕС. Предвид дебатите за многогодишната финансова рамка на Стария континент, която обхваща периода до 2027 г., за новата "зелена" сделка и предотвратяването на Европа на две скорости, страната ни имала златен шанс да излезе от периферията на бедна и мръсна провинция и да докаже, че е способна сама да излъчва политики и да определя дневния ред, ако не на цяла Европа, то поне в региона. За целта обаче трябвало да се търси дебат и вляво, и вдясно, а не да се определят като флиртове разговорите между различните политически семейства.

Лидерът на ПЕС е на мнение, че връзката между ЕС и САЩ все повече се къса, на фона на ултра посланията и политиките на американския президент Доналд Тръмп, от една страна, алиенацията на Брюксел от Москва, от друга, а от трета, Брекзит. Все пак той е оптимист, че европейците все още вярват в единението си, но горещо препоръчва и у нас, и в ЕП да се възвърне диалогът с Русия, защото в противен случай Европа само ще губи от увеличаващия се разлом в отношенията й с нея.  

И в контекста на очертаните от него проблеми пред БСП, България, ЕС и света, лидерът на ПЕС изтегли от новогодишната баница с късмети: "Миналогодишните грижи забрави, приятелствата заздрави". 

Снимка: Агнес Методиева