Станишев: След победата над фашизма, днес отново се борим за по-добра Европа

Лидерът на ПЕС призова да помним войната, но и свободата

Политика
12:22 - 09 Май 2020
1710
Станишев: След победата над фашизма, днес отново се борим за по-добра Европа

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев поздрави съмишлениците си за Деня на Европа и в емоционално обръщение напомни, че след победата над фашизма преди 75 години, днес Европа отново е изправена пред възможността да бъде съградена по-добра.

"Девети май – денят, в който светът категорично заяви „никога повече“ и отхвърли човеконенавистната идеология на нацизма. Ден, в който Европа – обединена, надделя над собствените си демони. Ден на почит към милионите жертви и подвига на героите, които с кръвта си изкупиха безумието на своите военачалници и донесоха мир и свобода за всички. Ден, в който отбелязваме началото на най-успешния проект за мир и благоденствие в нашата история, на чиито плодове продължаваме да се радваме и днес. Денят на победата, без който нямаше да има ден на Европа", написа Станишев. И попита:

"Защо тогава продължаваме да спорим? Днес се води нова война – за историческата памет, за съзнанието и поведението на хората, която отново настройва човек срещу човека и копае нови окопи помежду ни. Седемдесет и пет години, в които постигнахме толкова много, паднаха толкова Стени и отхвърлихме толкова Завеси, най-вече в умовете си". 

М"алцина са вече живите свидетели на Втората световна война. Три техни поколения живеят в мир, защото животът е мир, а войната е насилствена, преждевременна, несправедлива, ужасна смърт. Падение на Човешкия дух. Войната е блокадата на Ленинград, войната са останките от катедралата в Ковънтри, войната е концентрационният лагер „Треблинка“, войната са руската партизанка Зоя Космодемянская и българката Кръстана Янева. Войната е Ане Франк. Войната са милионите убити и осакатени, разрушенията, сираците, бедността. Войната е атомното оръжие. Нека помним Войната, за да пазим Мира и Живота, да ценим Свободата. Да помним, че омразата към Другия е пътят към войната и разрушенията – дори днес, когато войни могат да се водят и по съвсем друг начин, но с не по-малко пагубни последствия.

Денят на победата над фашизма е искрата, която запали надеждата за по-добър живот. Паралелите с днешната криза са стряскащи. Вярата, че можем да я победим и да отхвърлим страха, запали нова искра – на солидарността и социалната справедливост. Днес отново имаме исторически шанс да изградим по-добра Европа. От нас зависи да се издигнем над злобата и омразата, до висотата на историческото предизвикателство, пред което сме изправени, и да съградим един по-добър свят – заедно", казва още лидерът на ПЕС.