Станишев: Търпението на европейците е пред изчерпване

Спешно трябва да влезе в действие Възстановителния план след кризата

Политика
12:17 - 19 Юни 2020
1500
Станишев: Търпението на европейците е пред изчерпване

Търпението на европейците е пред изчерпване, а институциите се бавят с приемането и задействането на Възстановителния план на Стария континент за справяне с последствията от коронакризата. Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира мудните действия на част от ЕК. В свое обръщение, отправено към еврокомисарите от левицата, той написа:

"Левите и прогресивни сили изминахме дълъг път през последните два месеца. Мобилизирани сме още от ден първи на тази безпрецедентна криза и продължаваме да отстояваме нашите общи ценности и решения. На видеоконферентния разговор с премиери и лидери от ПЕС благодарих на всички наши комисари. Те работиха за смелия план на ЕК, който днес е на масата". 

Оптимистичен сигнал за обединение е вторият най-добър изход от Европейския съвет днес. Първият би бил приемането на Възстановителния план. Тази игра обаче не може да продължава вечно. Търпението на европейските граждани е на изчерпване. Първоначалният страх от пандемията започва да отстъпва пред социално-икономическите проблеми и ЕС е в дълг към обществата. Трябва да побързаме. Имам сериозни опасения за политическите последици от продължителното забавяне, категоричен е Станишев. 

"Нуждаем се от силен политически знак за солидарност и за това, че хората и държавите няма да бъдат оставени да се оправят сами. Нека да покажем на онези, които все още се съмняват, че солидарността не означава един регион да се отказва от ресурси, за сметка на друг. Солидарността означава да признаем, че или ще процъфтяваме всички заедно, или ще потънем един по един", предупреди лидерът на ПЕС.