Станишев учуден от подкрепата на ЕНП за Борисов

Лидерът на ПЕС обясни на левите премиери какво се случва у нас

Политика
12:44 - 17 Юли 2020
2442
Станишев учуден от подкрепата на ЕНП за Борисов

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев изрази разочарованието си от ЕНП заради изразената подкрепа за правителството на Бойко Борисов насред многохилядните протести в София и страната.

"Протестите в България са естествена реакция на поредицата шокиращи скандали, които разкриха мащабни корупционни практики в управляващата партия и злоупотреба с власт. Гневът на хората е справедлив и оправдан, чувството за несправедливост – повсеместно. Страната е в политическа и институционална криза, а единственият възможен изход е оставка на кабинета и предсрочни избори", категоричен е Станишев.

С тези думи той е представил актуалната политическа обстановка в страната пред леви премиери и еврокомисари на координационна среща в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. Сред присъстващите са били премиерите на Испания, Швеция, Португалия, Финландия и Малта, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, изпълнителният зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и върховният представител на ЕС за външна политика Жозеп Борел.

"За съжаление, ЕНП застана зад Борисов, което наред с дългогодишната им подкрепа за Орбан в Унгария и Вучич в Сърбия ги утвърждава единствено като клуб по интереси, където броят гласове и премиери. Властта за тях е единственият обединяващ фактор. Но българите не искат да търпят нищо подобно на Орбан и Вучич. Именно този тип управление, граничещ с авторитаризъм, в крайна сметка изкара сънародниците ми по улиците в България", коментира лидерът на ПЕС. 

И обяви, че се гордее, че в този преломен за страната момент, именно ПЕС е единственото европейскo политическо семейство, което подкрепя правото на мирен протест на българските граждани. "Сега погледите на хората са отправени към Европа. ЕС трябва да защити репутацията си на съюз на ценности и принципи", заяви Станишев.