Станишев за евровота: Гответе се за изненади!

Лидерът на ПЕС притеснен, че червените избиратели се мобилизират повече на парламентарни избори

Политика
12:16 - 17 Април 2019
1290
Станишев за евровота: Гответе се за изненади!

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев предупреди за изненади на предстоящите евроизбори. „Аз съм се научил от своя скромен, но дългогодишен опит, че българските избори винаги изненадват политиците и социолозите. Така че гответе се за изненади. Зная също така, че социологическите агенции дават посоки, тенденции, но никога не могат да дадат истинския резултат, защото навсякъде в Европа, в това число в България, около 1/3 от хората решават в последната седмица.”, заяви той в интервю пред „24 часа”.

Станишев прогнозира, че БСП може да победи ГЕРБ в Европа, заради скандалите в последните месеци, които насъбират гнева на избирателите. Той обаче отчете, че ГЕРБ имат сериозна база и твърд електорат, а БСП има системен проблем на европейски избори.

ВИП-социалистът припомни, че червените избиратели често не излизат масово на европейските избори. „Като правило БСП има двойно по-нисък резултат на европейски избори, отколкото на национални. Ако в един и същи ден се проведат национални и европейски, то разликата е приблизително два пъти. И това е сериозен риск.”, казва Станишев.  

Той очертава и високата цел – „да постигнем толкова силен резултат, че заедно със Зелените, с другата част от левицата и част от либералите да изберем за първи път от 20 г. президент на Европейската комисия социалист.”

„Ще имаме повече комисари, отколкото в момента, уверявам ви.”, обръща се Станишев към своите.

Като припомня, че е оптимист по природа, лидерът на ПЕС подчертава, че е оптимист и за партията си. „Партията ни си причини ненужни напрежения в продължение на последния месец. Те можеха да бъдат спестени с приблизително същия вариант на листата, с някои нюанси. Оттук нататък започва кампания. Всеки трябва да даде необходимото от себе си и никой не трябва да търси индулгенции за себе си.”, казва той.

По отношение на кондицията на БСП, Станишев споделя, че е поставил няколко въпроса на драматичния пленум, който пренареди листата. „Аз и преди пленума поставих няколко въпроса, на които пленумът даде своя отговор. Този отговор е следният: първо, Националният съвет на партията чува гласа на партията, на номинациите, които бяха осъществявани близо месец и половина. Това за съжаление не може да се отрази на Петър - той получи много номинации, които за гражданска квота нямаше как да бъдат отчетени.”, заявява той.

Според Станишев, БСП е доказала, че е най-демократичната партия в момента, като сравнява нещата с традиционната десница. „Направиха вътрешни избори - едно, пък второ, а накрая се получи съвсем различно трето. За ГЕРБ някой може ли да си представи, че Бойко Борисов ще предложи една листа, а ръководството на партията няма да я приеме. И това е силата на БСП.”, заключава социалистът.