Станислав Цанов пред комисията за Трактора: Явор Колев му беше дясната ръка!

Ютюб звездата дойде пред депутатите, воден от дъртото ченге Николай Марков

Политика
16:26 - 17 Октомври 2023
9900
Станислав Цанов пред комисията за Трактора: Явор Колев му беше дясната ръка!

Депутатите от временната комисия за безопасността на машинния вот изслушват ютюбъра Станислав Цанов за връзките му с покойния Алексей Петров и заплахите, които твърди, че е получавал от него заради разследване на машинния вот.

Явор Божанков от ПП-ДБ започна с думите, че изслушването на Цанов е "фарс". "Каква е целта на тази комисия? Да изслушаме експерти, да намерим къде изборният процес може да бъде усъвършенстван и гарантиран, или да превърнете тази комисия в абсолютен фарс? Извънредно заседание по време на предизборна кампания за някой, който има свой YouTube канал, как ви звучи? Не протестирам да изслушаме експерти и ЦИК, но каква е експертизата на Цанов и какво ще произлезе от това? Опитвате се да атакувате принципа на машинното гласуване, не виждам друга логика и каква информация можем да получим от този човек", заяви той. 

Председателстващият комисията Георги Свиленски от своя страна каза, че всяко мнение е важно. "Не е фарс, нито шоу. Единствената цел на комисията е да изясни фактите и обстоятелствата около възможността да бъдат манипулирани машините и машинното гласуване. Решението да има днес комисия е по предложение на членовете на комисията, които преди две седмици решихме на 17-и да имаме заседание. Това е в абсолютно редовен ритъм. Все пак срокът на комисията е три месеца, трябва да изслушаме много институции, да направим много анализи. Колкото повече мнения бъдат чути, е добро дошло. Предложението дойде от членове на комисията и беше гласувано", обясни той.

Изхвърленият от НСО Николай Марков цъфта на изслушването

Влогърът Станислав Цанов отговори на Божанков, че и той самият не е искал да присъства на комисията, но е бил задължен по Конституция. "В последните няколко години се занимавам със създаване на материали, финансирани на децентрализиран принцип. Това означава, че продукцията в моя канал „Цанов - Напред и Нагоре“ не се финансира по стандартния начин, над мен няма шеф, няма НПО, няма друго финансиране, извън това на моите патрони, които със свой месечен дан до 50 лв. месечно ми позволяват да правя това, което считам за независима журналистика. Аз също нямах желание да бъда тук днес. Аз отказах не защото смятам, че съм незаслужил да бъда тук, а защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе", посочи той. 

Влогърът дойде на комисията с Николай Марков – бивш ръководител в НСО и преподавател, в момента развиващ конспиративни путинистични теории в интернет. "Той беше човекът, който още преди убийството на Алексей Петров ме успокои и ми даде вяра, че някой ден истината ще излезе наяве. Това се случи няколко седмици преди покушението. Затова е тук. За да сме сигурни, че сме на една вълна, помолих да се подготви частичка от материала, който предполагам е причина да бъда тук. Бях задължен да дойда тук по силата на Конституцията. Моята първоначална идея и план беше да гостувам само и единствено в Европейския парламент, където има интерес да бъда изслушан", каза още Цанов. 

Трактора държал в ръцете си и престъпници, и ченгета

Той обясни, че страшното било, че е видял собствените си чатове от няколко платформи разпечатани. „И това е по-важно от „скапаното машинно гласуване.70% от хората не ходят да гласуват, затова им е все тая машина или хартия. Чрез нерегламентираното ми следене Алексей Петров разбира за чатовете ми, свързани с машини“, добави Цанов.

„Това момченце което не е на училище, си прави произвол в тази комисия“, се обърна Станислав Балабанов (ИТН) към Явор Божанков, който отказа да спре микрофона си и държеше Цанов да му отговори на въпроса дали е подал сигнал в Прокуратурата за твърдението за заплахи от Алексей Петров.

Явор Божанков ядоса и Йордан Цонев от ДПС, който му повиши тон. „Първо, не съм дошъл да слушам теб, никой не те е оторизирал да водиш заседанието и те моля да замълчиш. Ако Георги Свиленски не може да въведе ред, аз ще го въведа, обещавам го!“, посочи той.

„Г-н Цанов щеше да бъде убит заради желание да покаже пред всички, че машините не са устойчиво и сигурно нещо в избирателния процес“, заяви Николай Марков.

„Ако някой има достъп до тази ваша лична информация, това е огромен лост за влияние и прокарване на каквото си иска на този, който притежава тази информация за вас“, обърна се Цанов към Божанков.

Станислав Цанов сметна за странно желанието на Алексей Петров задължително да бъде създадено правителство и излизането му на светло. "Последното, което мисля, е, че е мислел за „Майка България“ и затова публично желае съставянето на сегашната власт без негов личен интерес за това. Тогава вече започваш да си навързваш. Какъв е интересът на Алексей Петров тестове за машини да няма? Нямам съмнение, че някой с 2% може да бъда направен 20% или с 20% - 2%. Нужно е да те побутнат в последните няколко часа да влезеш в парламента, ако си полезен. Или обратното - да изпаднеш под бариерата за влизане в Народното събрание. Това е начинът, по който аз подозирам, че могат да бъдат използвани машините. Спрях материала, не съм самоубиец! Знам, че главният свидетел срещу Алексей Петров по делото „Октопод“ умира по пътя, преди да свидетелства срещу него. Знам за масови отводи на прокурори. Затова не съм се обърнал към структурите на МВР и Прокуратурата, защото до вчера са си били „партия“ с този човек. Дясната ръка в киберпространството на Алексей Петров беше Явор Колев. Той си го взе в НПО-то, във фирмата, в „Лев Инс“", посочи влогърът. 

„Демокрацията очевидно се базира на Алексей Петров и неговата представа за правителство“, коментира Николай Марков.

Явор Божанков така и не успя да приеме, че някой е бил в опасност, но нито един държавен орган не е бил информиран.

„Призовавам г-н Цанов да изтрие всичко, което чу в изказването на г-н Божанков. Неговата цел тук очевидно е да извърши кризисен пиар за това, което се случва. Това са някакви опорки, които са му дадени, за да покрият медийно случая. Аз не съм като г-н Божанков и мога да чета между редовете. Да бъде извършен този тест на машините все пак би било изключително полезно. Бих подкрепил такъв експеримент. Трябва да разберем дали има огромна заплаха за националната сигурност, когато говорим за провеждането на избори и дали имаме пробив в нашите служби за сигурност, които снасят информация на висшестоящи хора в държавата“, каза Деян Николов от „Възраждане“.

„Подадох сигнал до ГДБОП за търсачката MAGADANS, реакцията на отдел „Киберпрестъпност“ беше с една дума: нула“, посочи още Станислав Цанов.

„Алексей Петров залагаше и на черно, и на червено. Него го интересуваше да има влияние и в двете страни. В неговия екип беше както човекът хакнал НАП, така и човекът, който го „залавя“ - Явор Колев. Киберпрестъпникът и киберполицаят. На кого да сигнализирам?“, запита риторично Цанов, обръщайки се към Явор Божанков.