Станкушев: Шоково трябва да се гласува много голямо перо от бюджета за ВВС

Новини
19:20 - 15 Септември 2024
1203
Станкушев: Шоково трябва да се гласува много голямо перо от бюджета за ВВС

Никога не стигат парите за военните. Шоково трябва да се гласува солидарно много голямо перо от бюджета. Няма да са достатъчни новите самолети, наличното не отговаря на изискванията. Почти цялата ни летателна техника няма никаква оперативна съвместимост с партньорските - каза Бойко Станкушев от "Антикорупционния фонд".

"Съседките ни натовски страни отдавна са с F-16. Пилотите ни, колкото и да са добри, все пак са притеснени. Държавата от десетилетия не им дава каквото трябва, а те извършват подвизи. Проблемът за мен е морален - каквато е държавата, такава и отбранителната ѝ способност", каза той.

Журналистът Виктор Иванов от своя страна посочи, че възрастта на бойните самолети не е обвързана задължително с качеството им.

"Разбилият се самолет не е последно поколение, но това не значи, че е счупен. Върнал се е от основен ремонт през юни тази година. Проблемите във ВСС са, че се отделя изключително малко финанси за подготовка, не могат да изпълнят ученията си, но трябва да се справят", посочи той.

Относно Закона на чуждестранните агенти на "Възраждане" Станкушев коментира, че Костадинов преди години е бил на друго мнение. "Семейството му се облагодетелства от западни пари", добави той.

Иванов на свой ред призова иронично законът да бъде приет - за да може лидерът на "Възраждане" да се регистрира като чуждестранен агент "заради екскурзията си до Москва".

"Така ще му се забрани достъп до обществените институции", допълни той.

По темата с конфликта в Движението за права и свободи Станкушев отбеляза, че всъщност има 5 фракции.

"В момента две от тях са по-големи и шумни, но всъщност има още три по-малки. Те няма да минат 4% бариера. Говоренето за ДПС е полезно, защото раздорът е причинен от делба и контрол на парични потоци. Това са две олигархични крила с общ генезис", изрази мнение той.

За Виктор Иванов пък е напълно неясно какво ще се случи с вътрешнопартийния спор в ДПС. Той прогнозира още едни предсрочни избори - през април 2025 г.