Стара Загора, Перник и Кюстендил губят 20 000 работни места

Според КНСБ териториалните планове за справедлив преход в трите въглищни района косвено ще засегнат 80 хиляди души

Новини
15:00 - 10 Септември 2023
50213
Стара Загора, Перник и Кюстендил губят 20 000 работни места

С предложените за обществено обсъждане териториални планове за справедлив преход в трите въглищни района на страната - Стара Загора, Перник и Кюстендил са пряко застрашени 20 000 работни места, а косвено засегнатите ще са над 80 000 души.

Това каза за Българското национално радио председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев.

Заради несъгласие с плановете, структури на КНСБ и на Конфедерация на труда "Подкрепа" обявиха, че миньори и енергетици излизат на 19-и септември на национален протестен митинг-шествие в София за запазване на въгледобива:

"Виждаме само загуба на работна ръка, на финансови средства и не е показано как ще се преодолеят.

Няма гаранция за енергийната ни независимост и националната сигурност на България.

Не виждаме справедливост, няма плавен преход. Говори се за намаляване на мощности, а насреща само пожелания. Няма нищо конкретно от страна на заложените мерки в тези териториални планове. Хората не виждат бъдеще, искат да защитят работните си места и доходите.

Къде ще отидат? Къде ще работят? Как ще издържат деца?

Нищо няма в тези териториални планове!".

Валентин Вълчев допълни, че на 14 септември предстои общественото обсъждане на териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, след като вече приключиха дискусиите по плановете за другите два региона.