Старозагорската опера разкрива „Любовта и животът на жената”

В бутиковия поетичен концерт в зала "България" участват сопраното от Косово Беса Лугичи, пианистката Деница Петрова и актьорът и режисьор Цвети Пеняшки

Култура
12:45 - 08 Юни 2023
1827
Старозагорската опера разкрива „Любовта и животът на жената”

Специалното издание „Любовта и животът на жената” от бутиковата серия от камерни концерти „Музика без граници” на Старозагорската опера ще се състои на 11 юни, на сцената на камерна зала „България”, в рамките „Софийски музикални седмици“ (СМС).

Събитието е с участието на сопраното от Косово – Беса Лугичи. Акомпаниментът на пиано е на пианистката Деница Петрова, а в ролята на поета-романтик е актьорът и режисьор на Държавния куклен театър – Стара Загора – Цвети Пеняшки.

„Публиката ще има възможността да се наслади на част от безценното песенно творчество на двамата германски романтици, които „изливат” своята любов в красиви ноти, вдъхновени от техните любими жени Клара Вик и Роберт Шуман, и Рихард Щраус и неговата Полин“, коментират от СМС. 

Беса Лугичи се обръща към песенното творчество на Роберт Шуман и Рихард Щраус по време на пандемията и започва да работи с известния косовски пианист Мисбах Кацамаку.

„Познавах песните, но до момента нямах възможност да навляза в дълбочина, да се докосна до един стил, който е толкова фин и деликатен. Влюбих се от пръв поглед в този стил на пеене, съвсем различен от пеенето в операта. Развива въображението и най-важното развива вокалната техника и провокира нови хоризонти на музикалната интерпретация.

И още нещо, което ме впечатли и много ми допадна  – думите са тези, които са най-важни, а музиката е в пълен синхрон и в подкрепа на думите. Чрез стиховете ние разказваме историята, която композиторът е заложил и родил в мислите си. Те създават неповторима атмосфера и без да усетим попадаме в плен на още по-силна и обсебваща емоция“, разказва Беса Лугичи.

„Песните, които избрах, са много красиви и аз обожавам да ги пея. Текстът и музиката изглеждат много семпли, но се оказа, че са изключително трудни за интерпретация. Независимо от това, аз съм готова да отворя сърцето и уменията си, за да предам и своите много специални усещания на публиката”, допълва сопраното.

В програмата на концерта е включен цикълът от осем песни на Роберт Шуман. Песните на Щраус, които Беса Лугичи избира да представи, са от различен период на неговия живот и творчество. Ще прозвучат стиховете на албанските поети Исмаил Кадаре, Примо Шлаку, Фатос Арапи, Дритеро Аголи, Тимо Флоко, Анди Бейтя. Поетичните текстове са в контекста на оригиналната песенна поезия, допълват от СМС.