Starship се изстрелва към Марс от океаните

SpaceX е започнала изграждането на площадка в Мексиканския залив

Новини
22:40 - 02 Юни 2021
1984
Starship се изстрелва към Марс от океаните

SpaceX е започнала изграждането на площадка в Мексиканския залив, която ще се използва за излитане на Starship и това може да стане още следващата година, съобщава Илън Мъск. Идеята на компанията е да има такива площадки на няколко места в света и те да се използват както за полети до Луната и Марс, така и за  "вътрешни" бързи пътувания между различни точки на Земята.

В момента SpaceX извършва тестовите полети на Starship от сухоземна площадка до малкото село Бока Чика в Тексас. Целта на Мъск е да има и водни площадки, като още миналата година компанията купи две нефтени платформи и започна да ги преработва.

Идеята е на първата площадка да има голяма кула, която да придържа конфигурацията от Starship и ракетата-носител Super Heavy и да улесни обслужването им. Двата апарата ще пристигат със собствен полет до площадките и ще бъдат подготвяни за съответното пътуване. SpaceX работи и по втората площадка, която се казва Phobos. Нейното бъдещо местоположение все още не е обявено официално.

Преди да се стигне до площадките в океана обаче, Starship и Super Heavy трябва да полетят заедно. Сегашната цел на SpaceX е това да стане през юли т.г. В момента покрай Бока Чика се изгражда кулата, която да придържа конфигурацията. Super Heavy все още не е правила тестов полет дори самостоятелно.