Старт на платежната сметка за основни операции

Тя предлага безплатни услуги, свързани с получаването на заплати, пенсии и социални плащания

Новини
12:49 - 01 Септември 2023
2170
Старт на платежната сметка за основни операции

От 1 септември българските банки са задължени да предоставят на физическите лица т.нар. платежна сметка за основни операции.

Тя предлага безплатни услуги, свързани с получаването на заплати, пенсии и социални плащания.

Всички големи български банки вече са разписали на сайтовете си условията, при които гражданите могат да си отворят такава сметка при тях, пише Money.bg.

Така наречената базова сметка стана факт с приемането на бюджета. Целта ѝ е премахване на практиката „заплата в плик“ и укриването на доходи от страна на бизнеса. Тя върви ръка за ръка със задължението всеки работодател с повече от 100 наети лица да им плаща само по банков път.

Внасянето на пари по сметка и тегленето на гише в този случай са безплатни, както е и тегленето от банкомат - но само от тези на обслужващата банка.

Освен това базовата сметка може да е само една и не можем да притежаваме друга платежна сметка.

Към момента средната такса за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката е 3,73 лв./месечно, а при издадена дебитна карта към сметката - 2,37 лв./месечно.

Тегленето на пари в брой (до 1000 лв.) от разплащателна сметка в офис на банката струва средно 3,55 лв. или 0,58% от сумата (минимум 6,50 лв.), а от банкомат на банката 0,29 лв. или 0.,3% от сумата (минимум 0,30 лв.).

Тегленето от банкомат на банка, различна от обслужващата е значително по-скъпо - 1,10 лв. или 0,18% от сумата (минимум 1,39 лв.).

ЕС от години насърчава преминаването от кеш към банкови преводи с цел пресичане както на прането на пари, така и на злоупотребите при заплащането на трудовите възнаграждения.

В България е въведен максимален размер на плащанията в брой от 10 000 лв., но например в Гърция той е едва 500 евро. Във Франция и Италия е съответно 1000 евро и 3000 евро. Тези лимити засягат и плащането на заплати.

Има обаче и държави като Австрия, Германия и Ирландия, в които плащанията в брой не са ограничени. Плащането на заплати „на ръка“ в общи линии не се преследва - стига да е съпроводено със съответната отчетност.