Стартира делото за фалшиви болнични срещу д-р Георги Кръстев

Това е трети опит да започне процесът срещу известния медик

Общество
12:06 - 25 Май 2022
503
Стартира делото за фалшиви болнични срещу д-р Георги Кръстев

Известният пловдивски ортопед и бивш председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев застава пред съда. Той е обвинен, че заедно с неговия съучастник Стефан Грозев са участвали в схема за източването на 130 000 лева от НОИ чрез издаване на фалшиви болнични.

Последният опит за старт на разпоредителното заседание по делото не се увенча с успех, тъй като д-р Кръстев получил препис от обвинителния акт едва два дни преди това, а минимумът по закон е седмица. Така то бе отложено за днес от 14 часа. 

Схемата за източване на НОИ бе разкрита в края на август 2020-а. Тогава разследващите споделиха пред медиите, че Грозев регистрирал фирма с единствена цел източване. Назначените там служители били използвани, за да сработи схемата и да няма съмнения. Управителят на дружеството получил болнични не само от една лекарска комисия на стойност 54 000 лв.  Служителите са упражнявали "професия болен" и чрез тях са източени 76 000 лв. Установено е, че не са били на преглед и въобще не са боледували. 

След като НОИ се усъмняват, подават сигнал в полицията. Така се стига до специализирана полицейска операция, арести и претърсвания на 5 адреса. Фирмата „Джи Еф Ти- България“  ЕООД, която е прилагала схемата, е регистрирана в Индустриалната зона на Харманли. Грозев беше обявен за издирване.

Д-р Кръстев ще отговаря пред съда за 110 фалшиви болнични и амбулаторни листове. Обвинението на Грозев пък гласи, че източил неправомерно 43 бона. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество. Срещу Стефан Грозев има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването. След като престоят му в ареста мина 8 месеца, в началото на март той обяви гладна стачка, съобщава Марица. Д-р Георги Кръстев твърди, че не познава Грозев и че ще докаже своята невинност.