Стартира виртуален маратон за климата

Свят
13:03 - 01 Юни 2021
1412
Стартира виртуален маратон за климата

Официални представители на стотици държави от целия свят започнаха вчера своеобразен маратон по въпросите на климата, предаде АП.

Дискусиите във виртуален формат ще продължат три седмици и ще бъдат разпределени в три сесии – рано сутрин, следобед и късно вечер в зависимост от часовите зони на участниците.

Организатор на маратона е офисът на ООН за климата в Бон.  

„Форматът не е идеален, но в условията на пандемия не можем да проведем срещите лице в лице“, казва Мариане Карлсен, която председателства един от панелите. Според председателя на другия панел Тоси Мпану Мпану има надежда да бъде постигнат прогрес.

Преговарящите ще се опитат да решат някои от най-наболелите проблеми, възникнали от Парижкото споразумение от 2015 г., сред които правилата за международните пазари на въглеродни емисии, хармонизиране на националните планове за намаляване на парниковите газове, както и осигуряване на помои на развиващите се страни.

Прогрес по тези теми се счита за ключ към срещата за климата на ООН, която ще се проведе през ноември в Глазгоу. Все пак по време на климатичния маратон, който ще продължи до 17 юни, не се очаква да бъдат взети официални решения. „Трябва да сме готови с решения, които да представим в Глазгоу“, казва Патрисия Еспиноза, шеф на климатичния офис на ООН.