Стартира залесителната акция в Созопол (СНИМКИ)

Кметът Тихомир Янакиев пръв се включи

Новини
17:41 - 20 Март 2024
1849
Стартира залесителната акция в Созопол (СНИМКИ)

Мащабна залесителна акция започва в Созопол. Първото дърво засади кметът Тихомир Янакиев. Той даде старт на кампанията днес в морската градина на града.

„За мен е истинско удоволствие да се грижа градът ни да е по-зелен и красив. Всеки в живота си трябва да засади поне едно дърво, за да остави наследство на децата си и своя следа. Нека да пазим това, което създаваме и да му се радваме, гледайки го как расте“, заяви кметът Янакиев.

Той обясни, че се налага да се премахват стари дървета, които стават опасни за хората. Най-старите са на около 80 години. Засадени са когато е направен пролива между стария и новия град. Тогава обаче никой не е преценявал какъв вид трябва да са. Много от тях не са били подходящи за климата в Созопол. А и всяко растение има жизнен цикъл, а на част от дърветата той вече е свършил.

„Премахнали сме 40 стари и болни дървета. На тяхно място засаждаме 100“, допълни кметът.

Дървета засадиха и зам.-кметът Андрей Николов, председателят на Общинския съвет Станимир Андонов и общинският съветник Илиян Стефанов.

В рамките на няколко дни ще бъдат засадени 98 дървета, много храсти и цветя. Те са от видовете кестен, албиция, липа, сребрист явор, софора, декоративна вишна, шистил, яворолистен чинар, рустифина, аризонски кипарис, лигуструм и рози. Това съобщи зам. директорът на „Общински гори и озеленяване“ инж. Мирослав Киров.

Използват се видове, които са подходящи за градска среда и за климата край морето.

„Старали сме се да следваме европейските тенденции в ландшафната архитектура и в градското озеленяване“, каза още инж. Киров. Практиката показва, че ясен и явор са видове, които са най-подходящи за места, изложени на соления вятър.

Акцията е и по повод 21 март - Световният ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да се защити флората и фауната на горите.

От есента на 2022г. до сега в Созопол са засадени над 200 нови дръвчета. След кампанията сега, в града вече ще има 300 млади растения и много храсти и цветя. До момента не е имало такава мащабна акция в озеленяването на града.