Статис Карапанос свири със Софийската филхармония

Себастиан Роланд ще дирижира концерта със солист носителя на наградата "Ленард Бърнстейн"

Култура
11:59 - 23 Февруари 2022
1581
Статис Карапанос свири със Софийската филхармония

Софийската филхармония посреща на 24 февруари носителя на наградата "Ленард Бърнстейн" - флейтиста Статис Карапанос. Той ще представи Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в концерта и Симфония 2 от Гуно. 

Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните съвременни солисти. Роден в Атина през 1996 г., той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва обучението си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години семейството се премества в България, където музикантът е приет в НМУ "Л. Пипков" в София. През 2013 г. постъпва във Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Карапанос има изяви с множество оркестри и ансамбли. Той е и активен камерен изпълнител, изнася рецитали и като дуо със забележителния пианист Кристоф Ешенбах.

Статис Карапанос търси вдъхновение в редица съвременни стилове, включително джаз и хард рок, и изследва различни инструменти, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 г. е назначен за директор на отдела за класическа музика на фестивала "Фабрика за изкуства" в Санторини.

 През 2017 г. е поканен да свири първа флейта с Гръцкия младежки симфоничен оркестър под диригентството на Дионисис Граменос, а малко след това е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър - пост, който заема до 2018 г., когато започва специализация при проф. Филип Бернолд в Националната консерватория в Париж. През 2020 г. младият флейтист бе отличен с престижната награда "Ленард Бърнстейн", присъждана от Музикалния фестивал "Шлезвиг-Холщайн".

Започнал пътя си в музиката като виолончелист, Себастиан Роланд от млада възраст е ентусиазиран да дирижира. От 2002 г. френският музикант се утвърждава като един от най-успешните и разностранни диригенти на своето поколение. Неговият обширен репертоар се простира от бароковата музика до нашето съвремие.