Статистика: Коронавирусът е отнел живота на повече американци от испанския грип

Учените се надяват той да се превърне в леко сезонно заболяване паралелно с укрепване на имуннитета

Свят
10:57 - 21 Септември 2021
2236
Статистика: Коронавирусът е отнел живота на повече американци от испанския грип

COVID-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс".

Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел живота на най-малко 50 милиона души по света, от които 675 000 души в САЩ. Следователно испанският грип вчера изгуби титлата си на най-сериозната пандемия в съвременната история на САЩ.

Но противно на коронавирусната пандемия, пандемията от испански грип е била особено убийствена сред категориите хора, за които се е предполагало, че са в добро здраве, сред които децата под 5 години и хората между 20 и 40 години.

Подобно на испанския грип обаче коронавирусът може никога да не изчезне напълно. Вместо това учените се надяват той да се превърне в леко сезонно заболяване паралелно с укрепване на имуннитета срещу него чрез ваксинация и повтаряща се инфекция. Но това може да отнеме време.