Статистиката на Тен Хаг с Юнайтед в Европа е потресаваща

Вижте кой е мениджърът на "червените дяволи" с най-добро представяне на Стария континент

Спорт
17:33 - 27 Септември 2024
1096
Статистиката на Тен Хаг с Юнайтед в Европа е потресаваща

Феновете на Манчестър Юнайтед едва издържат "представлението", което са принудени да гледат в "Театъра на мечтите". А мечтите са вече отборът да играе приличен футбол, дори никой не мечтае за хегемония и печелене на трофеи. В сряда вечер "червените дяволи" направиха 1:1 на "Олд Трафорд" с уж непретенциозния Твенте в Лига Европа, а се задават нови, още по-здрави битки.

Противниковите привърженици злорадстват и постоянно казват, че за тях е важно настоящият мениджър Ерик тен Хаг да се зъдаржи максимално в Манчестър.

Много специалисти дори се чудят как Ерик тен Хаг все още е мениджър на най-титулувания клуб в Англия?!

На европейската сцена резултатите са ужасни, особено в последните две години, а равенството на "Трафорд" показва следното - Юнайтед е само с една победа в последните девет мача в евротурнирите!

Успехът дойде миналия сезон срещу ФК Копенхаген в Шампионската лига и това беше единствената победа през тази кампания в елитната надпревара, която доведе до последното място на Юнайтед в своята група.

Лошата серия започна срещу Севиля на 1/4-финалите на Лига Европа през 2023 г., когато Юнайтед записа равенство у дома (2:2) и поражение като гост (0:3). В гореспоменатия сезон на Шампионската лига той остана с кошмарна статистика от 1-1-4, за да продължи с равенство срещу Твенте.

Това означава, че Юнайтед има една победа, три равенства и пет поражения в последните си девет международни мача.

Но кой мениджър на Ман Юнайтед след ерата "сър Алекс Фъргюсън" има най-добър европейски рекорд?

Всъщност нидерландецът и да спечели две отличия, откакто пристигна на "Олд Трафорд", но това е крайно недостатъчно за клуб като Юнайтед - Купа на лигата през 2022/23 г. и Купата на Англия сезон по-късно.

Тен Хаг с най-значимия си трофей в Англия - националната купа

Въпреки това осмата позиция през миналата кампания беше най-лошата за клуба в ерата на Висшата лига.

От 19-те си мача в Шампионската лига и Лига Европа от 2022-23 г. насам Тен Хаг вече е събрал девет победи, четири равенства и шест поражения.

От тези девет победи пет дойдоха в груповата фаза на Лига Европа през първия му сезон - по две срещу Шериф Тираспол и Омония и още три точки срещу Реал Сосиедад.

Юнайтед победи Барселона у дома в плейофния кръг на елиминациите, след което отстрани Реал Бетис, но после падна от Севиля.

В хаотичната кампания на Шампионската лига през миналия сезон отборът на Тен Хаг постигна една победа срещу ФК Копенхаген, равенство с Галатасарай и четири поражения в група А, в която участваше и Байерн Мюнхен. "Червените дяволи" завършиха на дъното на групата и отпаднаха от Европа.

Този мандат те започнаха с това разочароващо равенство срещу Твенте - за да продължат злощастната си серия напоследък, преди да се изправят срещу Порто, Фенербахче, ПАОК, Бодьо/Глимт, Виктория Пилзен, Рейнджърс и Стяуа Букурещ в новия формат на Лига Европа.

"Оставихме ги живи! Когато при 1:0 контролирахме играта, след това трябваше да продължим така и през второто полувреме, да вкараме втори гол и да ги довършим, но бяхме наказани от наша грешка", коментира нидерландецът след срещата с бившия си отбор Твенте.

Някои ще кажат, че Тен Хаг с това разполага, няма материал...

Но истината е във финансите - най-височаката заплата на седмица прибира Каземиро (375 000 паунда) - човекът, който уж трябва да е най-опитният, но в доста срещи разочарова. Същото важи и следващите двама, допълващи челната тройка - Бруно Фернандеш и Маркъс Рашфорд, които прибират по 320 000 за седем дни. На опашката, съвсем очаквано, са младите "дяволчета", които играят и най-добре - Алехандро Гарначо (50 000 паунда), Амад Диало (29 000) и Коби Мейно (20 000).

Резултатът от сблъска със своите сънародници свалиха коефициента на победи на Манчестър Юнайтед в европейския футбол на Тен Хаг под 50% - до 47.

Но този рекорд не е най-лошият от последните мениджъри на Юнайтед.

От сър Алекс Фъргюсън насам седем трениьори са водили "червените дяволи" в Европа.

Двамата временни шефове оглавяват и завършват списъка, като Ралф Рангник има нула процента победи с две равенства и едно поражение, докато Майкъл Карик си осигури победа в единствения си мач.

Това беше победа с 2:0 във Виляреал в Шампионската лига с голове на Кристиано Роналдо и Джейдън Санчо.

Тен Хаг е само пред Луис ван Гаал от постоянните наставници, като нидерландският му колега е взел три победи от десетте си мача.

Дейвид Мойс успява да спечели пет от десетте си мача, за да запише 50% успеваемост.

Това е малко след Оле Гунар Солскяер с 54%.

Оле Гунар Солскяер е вдигнал победоносно юмруци, но си тръгна бързо от "Олд Трафорд"

Норвежецът ръководи в 35 европейски мача Юнайтед - повече от всеки друг след Фъргюсън, и спечели 19, направи шест равенства и загуби десет.

Но сред постоянните шефове Жозе Моуриньо е начело.

Жозе Моуриньо целува трофея Лига Европа в Стокхолм

Той постигна 18 успеха, пет равенства и шест поражения от 29 среща, като събра впечатляващите 62% от победите.

Специалния дори вдигна трофея в Лига Европа през 2017 г., побеждавайки Аякс в Стокхолм, за да осигури шестия европейски трофей на Юнайтед в историята им.

Ето и девет мениджъри, които влизаха в полезрението на Ман Юнайтед, преди да задържи Ерик тен Хаг. Ето какво се случи с всеки един от тях:

Гарет Саутгейт

Радва се на голяма подкрепа сред хората на сър Джим Ратклиф, но даде да се разбере, че няма да разговаря с клубове до края на Евро 2024. Все още няма нито едно предположение, че е осъществен контакт с бившия шеф на Англия.

Киърън Маккена

Преди финала за Купата на Англия бяха започнати разговори с представители на Маккена, но бившият треньор на Ман Юнайтед предпочете да подпише нов договор с Ипсуич след победата на "Уембли" на Тен Хаг.

Роберто де Дзерби

Твърди се, че са проведени разговори преди финала за Купата на ФА, като са обсъдени очакванията за заплата. Но шефовете на Ineos заключили, че бившият шеф на Брайтън не е подходящ за проекта.

Томас Франк

Шефът на Брентфорд се е срещнал с представители на "червените дяволи" в деня преди финала за Купата на Англия. Датчанинът също така вечеря с Ратклиф, Рой Ходжсън и Франк Лампард по време на представянето на нов автомобил на Ineos през февруари.

Марко Силва

Съобщава се, че шефът на Фулъм се е срещнал на четири очи с представители на Юнайтед два дни преди финала за националния трофей, приблизително по същото време, когато Тен Хаг провеждаше пресконференцията си.

Маурисио Почетино

Изпадна от полезрението на Ман Юнайтед през първата седмица на юни, въпреки че беше любимец на сър Алекс Фъргюсън.

Томас Тухел

Направи много силно впечатление и се представи добре по време на срещата в Монако. Бяха обсъдени лични условия, преди бившият шеф на Челси и Байерн Мюнхен да реши да се оттегли от процеса.

Рубен Аморим

Шефът на Спортинг Лисабон беше обсъждан от йерархията на "червените" от Манчестър, но не попадна в окончателния списък.

Роберто Мартинес

Португалският мениджър е бил разглеждан на ранен етап.