Става напечено: Беларус затваря границите с Литва и Полша

Актуални новини
22:38 - 17 Септември 2020
2133
Става напечено: Беларус затваря границите с Литва и Полша

Ситуацията се нажевава: Беларус е принудена да затвори държавната граница с Литва, Полша, както и да укрепи границата с Украйна, заяви ръководителят на белоруската държава Александър Лукашенко, говорейки на женския форум "За Беларус", проведен в столичния културно-спортен комплекс "Минск-Арена". Той се обърна към народите на тези три държави с призив да спрат политиците си и да предотвратят започването на „гореща война“, предава TACC

"Ние сме принудени да изтеглим войските от улиците, както вече казах, да сложим половината армия под оръжие и да затворим държавната граница от Запад, предимно с Литва и Полша.

Ние сме принудени да укрепим държавната граница, за наше голямо съжаление, с нашата братска Украйна. през последните дни, заедно с президента на Русия и министъра на отбраната, за възстановяване на общата отбрана на Съюзната държава.

И ние усилихме планираните отдавна военни учения, които се провеждат днес в западната част на страната ни - „Славянско братство - 2020 г.“ И също така взехме решение тези учения да се проведат във връзка с острата ситуация на два етапа “, каза Лукашенко, цитиран от „Фокус”.

Той добави, че не иска да се води война в неговата страна. "Нещо повече, не искам Беларус и също и Полша, Литва да се превърнат в театър на военни действия, където не ще бъдат решавани нашите проблеми. Затова днес, пред тази зала на най-красивите патриотични хора, искам да се обърна към народите на Литва, Полша и Украйна - спрете вашите луди политици, не позволявайте на войната да избухне ", каза той.

Държавният глава се обърна към жените в залата. "Ще се върнете у дома. Кажете у дома, във всяко село, в градовете, големи и малки, разкажете на хората за това, което всъщност се случва. Днес е въпросът за Беларус, Русия и, може би, цяла Европа, а не само Източна се решава тук. Не е невъзможно да се стигне до гореща война", каза президентът.