Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев - с почетни "Аскеери"

Култура
17:23 - 28 Април 2021
2904
Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев - с почетни "Аскеери"

Тази година Академия "Аскеер" връчва не една, а три награди за цялостен принос в театралното изкуство. Решението е посветено на 30-годишнината от началото на единствените по рода си награди. Това е отличие с дълбока почит и признателност към труда и творчеството на едни от най-достойните представители на трите основни стълба, върху които се крепи театъра – драматург, режисьор и актьор.

Академията удостоява със специалната награда писателя и драматург Стефан Цанев, режисьора Красимир Спасов и актьора Стефан Мавродиев.

Церемонията за връчване на наградите по традиция е на 23 май в Театър "Българска армия". Наградите „Аскеер” се дават „от артисти – за артисти” и всяка от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

„Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство е присъждан на: Славка Славова, Леон Даниел, Ицхак Финци, проф. Желчо Мандаджиев, Георги Калоянчев, Йордан Радичков, Валери Петров, Юлия Огнянова, Иван Кондов, Николай Бинев, Вили Цанков, Стоянка Мутафова, Наум Шопов, Петър Слабаков, Таня Масалитинова, Георги Русев, Татяна Лолова, Кирил Дончев, Георги Черкелов, Йосиф Сърчаджиев, Коста Цонев, Асен Шопов, Емилия Радева, проф. Надежда Сейкова, проф. Стефан Данаилов, Борис Луканов, Константин Илиев, Васил Михайлов, Иван Налбантов.

Наградите „Аскеер” са най-старите и единствени по рода си театрални награди в България, които се дават “от артисти – за артисти” и всяка от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. В България няма друга толкова дълголетна неправителствена организация, която следва неотменно през всичките 30 години ясни правила: несвързаност с държавни институции и посветеност единствено на театъра, културата и духовността.

Управителният съвет на Фондация „А‘Аскеер“ тази година реши, в чест на своя трийсети юбилей, да връчи не една, а три награди в категорията за цялостен принос. Това са награди, с дълбока почит и признателност към труда и творчеството на едни от най-достойните представители на трите основни стълба, върху които се крепи театъра – драматург, режисьор, актьор.

Драматургът е този, който пише пиесата, която да бъде поставена от режисьора и чрез на актьора да достигне до негово величество зрителя.

Стефан Цанев казва: „Театърът е планета - планетата, на която живях щастливо". 

Красимир Спасов: „Театърът за мен е изключително отговорна кауза. Той е порив на духа, който може да отпрати целия свят в полет от земята до небето.“

Стефан Мавродиев описва театъра като „чудо“: „Театърът е чудо, измислица, въображение, илюзия, но е същината на живота, същината на човека. Театърът е за публиката. Той я пробужда и й помага да живее по-добре. А животът е най-голямата ценност. И е прекрасен.“

Церемонията по награждаването ще се излъчи директно на 23 май от 20,40 ч по БНТ 1 и на запис по останалите канали на БНТ.