Стефан Цанев забърква "Мистерия с кон" в Сатирата

Пиесата представя абсурдната ни действителност, в която мечтите изчезват безследно

Култура
11:13 - 12 Април 2024
2717
Стефан Цанев забърква "Мистерия с кон" в Сатирата

“Мистерия с кон” е най-новото премиерно заглавие в Сатиричния театър. Автор на пиесата е именитият драматург, писател и поет Стефан Цанев, а режисьор е Анастасия Събева. 

„Мистерия с кон“ представя абсурдната ни действителност, в която мечтите изчезват безследно, спомените се изпаряват, а историите мигновено се забравят. В този свят живеят хората на Стефан Цанев – идеалисти в пороците си, забавни в тъгата си, чувствителни обществени критици. Човеци, подправени със завидно, на моменти болезнено чувство за хумор, самоирония и малко тъга”, споделя Анастасия Събева.

В „Мистерия с кон“ участват Георги Спасов, Кирил Ефремов, Теодор Елмазов, Светлозар Начев, Елена Атанасова и Александър Григоров.

Сценографията е на Елена Нацариду, музиката – на Калин Вельов, хореографията – на Александър Манджуков. Драматург е Михаил Тазев, а помощник-режисьори – Ива Станчева и Яна Каменова.

“Ние, българите, или искаме да си представяме България на три морета и казваме, че всички са българи и светът започва от нас, или точно обратно – искаме да се смачкаме и да нямаме никакво национално самочувствие. Стефан Цанев работи в посока на това да имаме нормално европейско, човешко, национално самочувствие”, каза пред БТА режисьорът Анастасия Събева.

„Както Стефан Цанев ни каза на първата репетиция, ние сме заплашени от това да не останем – да не остане нашата памет, нашите мечти, нашите идеи, нашите деца да не знаят кои сме, да не ни познават и да не ни помнят. Така че вече сме в много страшния етап да не остане нищо от нас. И Стефан Цанев дълбоко не на шега говори за това. Да, с горчиви сълзи, да, с подигравка, но всъщност с огромната болка“, казва Анастасия Събева.

„Конят е едно от мистериозните животни. Ние живеем в мистерия и от известно време насам тя става все по-голяма и по-голяма“, коментира актрисата Елена Атанасова, която е в ролята на Учителката.

„Мистерия с кон“ е сериозна, абсурдна, историческа пиеса, с която Стефан Цанев изказва своята болка от това, в което се превръща държавата ни. Има болка и тъга към българския народ, който се превръща в едно нищо напоследък“, допълва актьорът Теодор Елмазов (Кръчмарят).