Стефан Данаилов орисал Сашо Кадиев да бъде актьор

След като напуска телевизията синът на Катето Евро се отдава на това, което най-много обича в живота си - да играе в театъра

Култура
18:45 - 21 Юли 2023
7767
Стефан Данаилов орисал Сашо Кадиев да бъде актьор

Александър Кадиев се раздели трогателно с Би Ти Ви и с предаването "Преди обед", където бе водещ всеки делничен ден в продължение на 12 години. В петък след 2540 ефира той води своя последен "Преди обед".  На прага на 40-я си рожден ден актьорът обяви, че вече е дошъл моментът да поеме по нов път.

Сашо Кадиев и Мариан Бачев си партнират в "Аз, досадникът"

Новият път на сина на Катето Евро всъщност е свързан с актьорството. Той иска изцяло да се отдаде на това, което най-много обича в живота си, след дъщеря си Катето разбира се - актьорството.

Любовта към театъра и към киното дори е преди страстта на Сашо да играе компютърни игри нощем. Кадиев е запален геймър и има доста безсънни нощи, но все пак и самият той признава, че да играе роли е нещото, което най-много му харесва и най-много го пали в живота.

Заедно с Аня Пенчева в постановката "Тя, той и още двама-трима”

И докато беше водещ на "Преди обед" Сашо Кадиев имаше много ангажименти в театъра, а през последните две години и за него самия беше много трудно да съчетава участието си в спектакли и снимането на филми с воденето на предаването от 9,30 до 12 часа всеки делничен ден.

Актьорът си ляга късно след представление и съвсем обяснимо ставането рано сутрин, за да отиде в телевизията, при това да изглежда свеж и в кондиция, се превърна в проблем и води до изтощение за самия актьор.

В спектакъла на Мариус Куркински "Лодка в гората" в Малък градски театър "Зад канала"

В телевизията ученикът на Стефан Данаилов показа, че е добър не само в импровизациите на сцената, но и в телевизията. Доста често Сашо Кадиев разведряваше "Преди обед" с шеги и весели случки, а импровизациите му не по сценарий бяха любими на хиляди зрители. А мнозина прощаваха гафовете му или пък неуместните коментари, направени на живо, тъй като актьорът успяваше елегантно да се измъкне от тях.

Синът на Катето Евро завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2008 г. при Стефан Данаилов. Младият актьор е щастлив, че още като студент Мастера му казал с усмивка, че от него ще стане актьор.

Със своя учител проф. Стефан Данаилов

Александър Кадиев често се връща към един спомен с Ламбо, докато е третокурсник в Театралната и кино академия. “Бяхме в Народния театър, подготвяхме се за мастер клас.

След репетиция проф. Стефан Данаилов тръгва да си ходи, аз тичам след него и го питам: “Мастер, Мастер, ще стана ли актьор?” Той се обърна и ми каза: “Ще станеш, моето момче”.

Аз обаче продължавам да му досаждам и пак го питам: “Мастер, Мастер, ще стана ли актьор?" “Ще станеш бе, мойто момче, ще станеш”. Аз пак тичам след него и пак го питам: “Ще стана ли актьор?” И Мастера вече е в асансьора и пак го попитах: “Ще стана ли бе, Мастер, ще стана ли?” И той ме поглежда и тръгва надолу, през стъклото го виждам и по устата разбирам, че казва: “Ще станеш бе, мойто момче”. Аз му досаждах, но той потвърди три пъти, че ще стана. И аз взех, че станах", казва с грейнало лице досегашният тв водещ.

Сашо Кадиев получи "Икар" за поддържаща мъжка роля“, за ролята на Клеант в спектакъла на Лилия Абаджиева „Скъперникът“ в Малък градски театър "Зад канала".

Освен водещ на "Преди обед" Сашо се изяви успешно и като водещ на 4-я сезон на реалити шоуто „България търси талант“ през 2015 г. с актрисата, телевизионна водеща и модел Мария Силвестър. През 2019 г. (сезон 6) и 2021 г. (сезон 7) актьорът води шоуто с Даниел Петканов.

Заедно с Владо Пенев и Весела Бабинова в "Скъперникът"

Сашо е носител на Наградата „Най-най-най“ за актьор на випуска в НАТФИЗ, както и на приза „Иван Димов“ за „Млад актьор“ на 2009 г. за ролята на Бруно от „Великолепният рогоносец“.

През 2014 г. Съюзът на артистите също оцени таланта на Сашо Кадиев и на 31 години той спечели театралната награда „Икар“ „за поддържаща мъжка роля“, за ролята на Клеант в спектакъла на Лилия Абаджиева „Скъперникът“ в Малък градски театър "Зад канала".

На сцената на театъра ученикът на Стефан Данаилов блесна в спектакли на едни от най-изявените български режисьори - Бина Харалампиева, Мариус Куркински, Теди Москов, Андрей Аврамов. На Сашо с особена лекота му се отдават комедийните роли.

С Борислав Захариев в "Без задръжки" на сцената на Сатиричния театър

И през лятото актьорът има турнета в различни градове у нас. Той играе вече няколко години в комедийната постановка "Горката Франция", където си партнира с майка си Катето Евро.

С Мариан Бачев пък прави успешен тандем в "Аз, Досадникът". Досегашният тв водещ разсмива зрителите и в "Игра за двама". Заедно с партньорките си на сцената София Бобчева и Стефани Ивайло актьорът влиза в 16 роли в спектакъла. 

В постановката на Сатиричния театър "Без задръжки" Александър Кадиев пък играе корумпиран министър.

С ирония и хумор актьорът изгради и ролята си във филма на Ники Илиев и Башар Рахал "Завръщане 2".

През новия театрален сезон вероятно Кадиев ще започне репетиции на нови спектакли. Както самият той признава професията му дава крила. Той обича сцената и тя го обича.

А днес колегите на Кадиев от "Преди обед" го изпратиха със сълзи, с усмивки и прегръдки, а всички от екипа изненадаха Сашо като бяха облекли тениски с неговия лик.