Стефан Данаилов възкръсва във филм

Култура
22:15 - 01 Октомври 2020
8543
Стефан Данаилов възкръсва във филм

Кой актьор ще се заеме с трудната задача да изиграе най-популярния български актьор и секссимвол от времето на соца Стефан Данаилов? Някой от неговите многобройни ученици ли ще се превъплъти в образа или ще е друг артист? Ще се търси ли визуална прилика с младия чаровник или пък с по-възрастния Ламбо?

Тези въпроси си зададоха мнозина, след като през последните дни стана ясно, че племенницата му Росица Обрешкова и извесният режисьор и асистент на Мастера в НАТФИЗ Ивайло Христов ще снимат документално-игрален филм за Стефан Данаилов, който ни напусна преди година.

Стефан Данаилов във филма на Въло Радев "Черните ангели"


Работното заглавие на лентата е „Ламбо - толкова обичан”, като неин сценарист е Росица Обрешкова, която актьорът с обич наричаше „моето момиче“ и „моята дъщеря“. Тя не е само близка роднина на Мастера, но и актриса и режисьор. Росица бе режисьор на последния спектакъл на Ламбо – „Актрисата“, който освен в главната роля, бе и постановчик. „Актрисата“, в чиято роля е Аня Пенчева, беляза през пролетта на миналата година голямото завръщане на Стефан Данаилов на сцената. За съжаление, не бе писано Ламбо да играе дълго в пиесата, защото макар че успя да изиграе десетки представления, той си отиде от този свят в края на ноември 2019-та, дни преди да навърши 77 години.

Ламбо и Аня Пенчева в последния спектакъл на Мастера - "Актрисата"

По думите на продуцента на филма Кирил Кирилов, който продуцира и „Актрисата“, и други театрални проекти, авторите на филма вече са се спряли на определен актьор. Засега обаче екипът на филма пази в дълбока тайна неговото име, защото предстои още много подготовка, а и не е осигурено финансиране. Кино проектът ще кандидатства с надеждата да получи държавна субсидия от Националния филмов център. Освен в България, Росица Обрешкова и Ивайло Христов искат да снимат и в Италия, Франция и Русия - там, където Стефан Данаилов е снимал филми и където има много приятели, а и почтатели.

Данаилов в култовия филм на Иван Андонов "Дами канят"

„Животът му беше пъстър, многопосочен и шантав. Много неща си е казал, но се надявам и ние да добавим неизвестни факти през очите на близки, на негови студенти, които имаха особено отношение към него“, открехва племенницата завесата на предстоящия проект.

Актьорът наричаше своята племенница Росица "моето момиче"

„Пишейки сценария, връщам много от спомените си и разкривам колко уникален и щастлив, късметлийски живот съм водила, защото съм била част от едно гигантско семейство – артисти, големи, широки хора“, коментира Росица Обрешкова, която е дъщеря на сестрата на Ламбо – Росица Данаилова и на кинодокументалиста Константин Обрешков. По думите ѝ репликата на актьора „Важно е да си добър човек“ звучи като рефрен в съзнанието ѝ.

Ивайло Христов ще режисира филма за Ламбо


„Той не даваше формула какво е да си добър човек, но връщайки си обяснявам защо той беше добър човек – той помагаше винаги, никога не съдеше хората и истински се радваше на чуждия успех“, добави племенницата му. Обрешкова коментира, че Данаилов е създавал любов към театъра в своите студенти.

„Дори една история да е скучна, той я разказваше по такъв цветущ начин и с такива образи, че ти се запленяваш“, казва още Росица. Голямата мечта на Ламбо била да създаде свой театър, но уви не успя да го реализира. Сега предстои на екран да видим Ламбо през очите на няколко поколения студенти, които го боготворят, през очите на колегите и приятелите от най-различни сфери.